16 Aralık 2015 Çarşamba

5 ÇAYLARIMIN TUZLU 5'İ :)

KABAK GRATİNE


MALZEMELER

3-4 adet sakız kabak
Peynir (ben Ezine ve Kaşar kullandım)
Domates (yarım ve çekirdekleri çıkarılmış)
Pulbiber bir çimdik
Dereotu (kurutulmuş) bir çimdik
Karabiber bir çimdik
Maydanoz veya dereotu kıyılmış

YAPILIŞI

Kabaklarımızı bir güzel yıkadıktan sonra kurulayıp dikine olacak şekilde ortadan ikiye böleriz. Sonra bi tatlı kaşık yardımıyla kabaklarımızı kayık şekli alacak şekilde içlerini hafif kaşıkla oyarız. Sonra su kaynattığımız bir tencerede kabaklarımızı 3-4 dk kadar haşlarız.(Daha sonra buzlu suya alalımki renkler solmasın).Bir kapta çatalla ezip karıştırdığımız peynirlere (kaşar rende olabilir) küçük doğradığımız domatesleri, baharatı ve maydanozu ekledikten sonra kayıklarımızın içine doldururuz. Ve orta büyüklükte bir fırın kabına dizeriz.(yuvarlak veya kare bir borcam da olabilir.) 220-230 derecede ısıttığımız fırınımızda peynirler eriyip kızarana kadar pişiririz. Ve sonuç :)

PÜF NOKTALAR:
Güzel bir görünüm elde etmek istiyorsak kabaklarımızı oyduğumuz taban eşitliğinin aynı olmasına özen göstermeliyiz ve mümkünse çok haşlamamalı kabakları. Zaten fırında yüksek ısıda pişecektir. Dilerseniz kabaklarınızı haşlanmış lezzette sevmiyorsanız hafif zeytinyağladığınız ızgara tavanızda yüksek ısıda önce ızgara yapıp öyle içlerini doldurup fırına atabilirsiniz.Hepsi yaratıcılığımıza kalmış. Afiyet olsun :)


TEREYAĞLI ÇITIR BÖREKLER



MALZEMELER

1 kg yufka (6 adet)
500 gr beyaz peynir
3-4 adet patates orta boy (haşlanmış)
Soğan 1 adet (patatesli harç için)
250 gr tereyağ (eritilmiş)

YAPILIŞI

 2 adet yufkayla başlayacağımız tarifimizde yufkalarımızdan ilkini yırtmadan temiz tezgahımıza veya masamıza serelim. Eritip ılıttığınız tereyağını bir fırça yardımıyla güzelce ilk yufkamıza yedirelim. Diğer yufkamızı da üstüne serip bu katı da fırça yardımıyla yağladıktan sonra önce dörde sonra tekrar dörde ve bir kez daha 4 e bölelim. Yani 3 kere yufkamızı çarpı iaretiyle böldüğümüzde 16 adet üçgen çıkmış olacak. Ve her birine harcımızdan yerleştirip sigara böreği gibi saralım.
 İç harcı olarak ben patates ve peynir seçtim. Peyniri sade olarak sadece çatalla ezerek bir harç hazırlarken patatesi haşlayıp ezdikten sonra kavrulmuş soğanla tavada iyice birleşene kadar çevirdim.Baharat olarak iki çimdik tuz ve pul biber koydum.
 Diğer yufkaları da aynı işlemlerden geçirip sardıktan sonra 48 adet mini tereyağlı çıtır börekler elde etmiş olacağız. Buzdolabında 20 dk dinlendirdikten sonra yumurtalarını sürüp çörek otu ve susam ile süsledikten sonra 200 derecelik fırınımızda ortalama 40 dk pişiriyoruz. Afiyet olsun.

PÜF NOKTALAR:

 Her şeyden önce şahane bir difriz çalışmasıdır.Böreklerinizi poşetleyip buzlupa attıktan sonra çıkardığınız zaman 20 dk beklemenin ardından 3-5 dk kadar suda bekletiniz ve öyle fırın tepsisine diziniz. Pofuduk pofuduk börekler yemenin yanında kısa zamanda çay saatine bir şeyler hazırlamanın keyfini yaşayacaksınız.
 Ayrıca dilerseniz böreklerinizi sararken üçgenlerinizi benim kadar küçültmek zorunda değilsiniz dilediğiniz büyüklükte sarabilirsiniz.

TAVUK ETLİ KÖMBE (BİR KAYNANA TARİFİDİRR!:)


MALZEMELER:

4 su bardağı un
1 paket kuru instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1çay kaşığı şeker
3-4 kaşık tereyağı
*
3 adet tavuk göğsü (oldukça minik doğranmış)
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz kıyılmış
Sıvı yağ
Birer çimdik kimyon,kekik ve pulbiber

YAPILIŞI:

Yumuşakça bir hamur  yoğuralım ve hamurumuzu 20 dk kadar dinlendirelim. Bir kapta tavuklu harcımızı hazır edelim. Yuvarlak bir fırın tepsisini sıvıyağ ile yağlayalım ve hamurumuzu iki eşit parçaya bölüp bir merdane yardımıyla ilk bezeyi tepsi büyüklüğünde açalım ve tepsiye alalım. Harcımızı orta kata bir güzel yaydıktan sonra diğer hamuru da harcımızın üstünü örtecek şekilde açıp kapatalım. Kenar kısımlarını elimiz yardımıyla açık kalmamak kaydıyla kapattıktan sonra eritip içine sıvıyağ da eklediğimiz tereyağını (nerdeyse soğuk olmalı) bir güzel hamurumuzun üst katına sürelim. Ve resimde göründüğü gibi dilimleyelim. 200 derece fırınımızda nar gibi kızarana kadar bekleyelim.Tahmini 45-50 dk. Afiyet olsun.

PÜF NOKTALAR:

  Kömbe bir çok yörede farklı şekillerde sunulsa da Malatya'da biz buna kömbe deriz. Çok leziz olan bu tarif bazen ara öğünlerde bazen sabah kahvaltılarımız da bazen de akşam yemeklerimiz de kendini gösterir. Klasiğimiz olan kömbeyi bir çok harç ile yaparız. Fırını iyice ısıtmış olalım pişirmeden önce. Tavukları pişirmeden çiğ koymak daha leziz bir sonu verir çünkü harcımızın leziz suyu hamura geçsin isteriz. Pişmeyeceğinden kuşkunuz olmasın. İnce hamur veya kalın hamurlu yapmak sizin elinizde ve tepsi boyutunuzla alakalı.
  Üstüne sadece yağ sürmek yerine yoğurt ve sıvıyağ karışımı da sürebilirsiniz bu kömbenize daha böreksi bi lezzet verecektir.

FELLAH KÖFTESİ


MALZEMELER:

2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı irmik
1 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
3-4 kaşık un
Su (yoğururken kıvam vermek için)
Kimyon 1 çay kaşığı
1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için:
3-4 adet rendelenmiş domates
1 su bardağı sıvıyağ
Biraz tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
Bir demet ince kıyılmış maydanoz
1 adet limon

YAPILIŞI:

Bulguru sıcak su ile ıslayıp 10 dk kadar bekleyelim. Sonra diğer  malzemeleri ekleyerek kıvam alana kadar ara ara su arada un ilave ederek yoğuralım. Bilye büyüklüğünde yuvarladığımız şeklin ortasına parmağımızla bastırarak düğme şekli verelim. Unlu bir tepsiye alalım yapışmaması için. Sonra tuz da ilave ettiğimiz su da haşlayıp süzdükten sonra diğer bir yerde hazırladığımız sosla birleştirelim. Afiyet olsun.

PÜF NOKTALAR:

İyi yoğrulması kıvam alması açısından önemlidir. Arada şekil alıyor mu diye bakılmalı ve ona göre yoğrulmalıdır. Bulgurunu önceden açıp dökebilirsiniz ve buzdolabında misafirleriniz gelene kadar bekletebilirsiniz. Önceden yapıldığı zaman bulgur sosu çekip şişebilir.

SOSYETE MANTISI




MALZEMELER:

2 adet yufka
200 gr kıyma
1 adet soğan
Bir tutam maydanoz ince kıyılmış
Tuz,karabiber.toz kırmızı biber
Ayçiçek yağı (kızartmak için)
Sos için SARIMSAKLI YOĞURT
VE 2-3 kaşık zeytinyağında yakılmış pulbiber

YAPILIŞI:

Kıyma harcını yoğurup bir köşeye alalım. yufkalarımızı 8 eşit parçaya böldükten sonra geniş yuvarlak kısıma kalın bir ip gibi kıymayı yayalım ve gül böreği şeklinde saralım. Uçlarını suya batırıp içe kıvırmayı unutmayın. Ayçiçek yağında kızarttığımız böreklerin üstüne henüz sıcakken sarımsaklı yoğurdumuzdann ve yaktığımız pulbiberli yağdan gezdirelim. Muhteşem bir lezzettir. Afiyet olsun.

PÜF NOKTALAR:

Bu lezzeti fırınlamayı da tercih edebilirsiniz öyle de leziz bir sonuç alacaksınız. Ben yağda kızarmış halini çok leziz buluyorum. Özbeklerden hallice denebilir :) Ayrıca ilk çıtır hali ile tüketirseniz beklemiş halinden çok daha lezzetli bulursunuz. Pişmiş hamurlar sıvı ile birleşip beklediğinde şişer. (Bu böreğe de neden sosyete mantısı derler bilemedim :))


Çay saatleri için arada daha birçok beş paylaşabilirim. Aklıma ilk gelenleri sizinle paylaştım. Afiyet olsun. Tüm sorularınız için yazabilirsiniz hepsini cevaplandıracağım.
               
Kimyon









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder