31 Ocak 2015 Cumartesi

Bayat Ekmeklerinizi Ziyan Etmeyin!

Bazen eve fazladan ekmek girmiş veya tüketilmemiş olabiliyor. Ekmeğin bayatlamış olması tüketilemeyeceği anlamına gelmiyor. İşte sizlere bayat ekmekleri nasıl değerlendirileceğne dair güzel tarfiler.
Bayat Ekmek Böreği

Malzemeler:

1 adet bayat ekmek
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ (eritilmiş)
Tuz,karabiber
ve peynir…

Yapılışı:
Bayat ekmeklerinizi ister dilim dilim ister küp şekilde doğrayın.Doğradığınız ekmekleri margarinle yağlanmış fırın kabına alın. Bir bardak sütle çırptığınız yumurtaya eritilmiş tereyağını,birer tutam  tuz karabiberi de ekleyin ve tekrar çırpın. Bu karışımı ekmeklerin hepsi güzelce ıslanacak şekilde üzerine dökün. Peynir olarak da ister beyaz peynir ister kaşar kullanabilirsiniz.Ve 180 derecelik fırında pişirin.Üstü güzelce kızardıktan ve peynirler eridikten sonra çıkarın ve servis edin.
Yumurtalı Ekmek:
3 adet yumurta
1-2 yemek kaşığı süt
1 çimdik tuz ve karabiber
Dilimli bayat ekmekler (8-9 dilim)
Kızartmak için ayçiçek yağı veya tereyağı

Yapılışı:
Yumurtaları,sütle ve baharatla birlikte 2-3 dk kabarana kadar çırpın. Ekmekleri yumurtalara batırıp her iki tarafını da ıslatın ve kızgın yağ da önce bir tarafını sonra diğer tarafını olmak üzere güzelce kızarana kadar pişirin ve fazla yağı çekmesi için havlu kağıt üzerine alın.
Püf Noktalar:
Ekmekleri kızartmaya yakın yumurtaya bulamanız tavsiyemdir. Zira ekmekler çok ıslandığında ağırlaşıp parçalanacaktır.

Bu iki tarifin dışında birkaç öneri daha varki en güzellerinden biri KRUTON EKMEK yapmaktır.Doğradığınız bayat ekmekleri bir fırın kabına alın ve üstüne hafif biçimde zeytin yağı,tuz ve kekik serperek 160 derece fırında zaman zaman karıştırarak kurutun.Daha sonra bu ekmekleri güzel bir kavanoza doldurun 1 haftaya kadar ömrü olan ekmekleri çorba da salata da kullanmak müthiş keyiflidir.
Veya…Ekmeklerinizi sadece doğrayarak fırında kurutun ve sonra da blendırdan geçirerek galeta unu elde etmiş olun.Daha sonra köfte harçlarında kullanmak için çok iyi fikirdir.

Veya…Dilim bayat ekmeklerinizi tereyağı ile güzelce yağlayıp üstüne peynirli bir harçla fırına verin veya sade yiyin.Her şekilde bayat ekmeklerden yararlanmanın yolu vardır ve sonuç hep çok lezzetli,muhteşemdi.Afiyet olsun..

PRATİK BİLGİLER (KATI YAĞ)

Yumuşak margarinle kek yapmak için yağı dolaptan çıkarmayı unuttuysanız işlemi hızlandırmak için margarini rendeleyin,daha az süre beklemiş olacaksınız!
Eğer çıkarmayı unuttuğunuz tereyağı ise ve acil oda sıcaklığında tereyağına ihtiyacınız varsa poşetin içinde oklava ile tereyağını ezin.
Kısa sürede tereyağı esnemiş ve oda sıcaklığına gelmiş olacaktır.
Bildiğim en güvenli yoldur!

30 Ocak 2015 Cuma

KEREBİÇ

KEREBİÇ (Mersin,Antakya)


Bu yazıyı yazarken öyle heyecanlandım ki…Çocukluğumun sıcak bir hatırası olan kerebiç  hala benim sadece yöresinde bulabildiğim,dedemin beni mutlu etmek istediğinde bu yaşıma kadar Mersinden otobüslerle gönderdiği ve bizi her ziyaretinde “küçük hatiiçç bak sana ne getirdim” dediği,  kendini çok özleten ve damak çatlatan değişik bir lezzet.Hele de yanında sıcacık bir çay varsa…
Kerebiç  Antakya ve Mersin yöresine ait olan görünümüyle içli köfteyi andıran,içi çam fıstıklı veya cevizli olarak yapılan ve üstüne çövenden elde edilen krema ile tüketildiği için alışılmışın dışında bir tatlı türüdür.Çöven otunun Türkiye’de neredeyse 50 çeşidi bulunmakla birlikte Anadolu ağızlarında çöğen,çöven,çuvan olarak da bilinmektedir.Köpürme özelliği olan bu bitki sabun sanayide,tahin helvası yapımında,paşa lokumu,koz helvası ve kerebiç yapımında kullanılmaktadır.Bartın gibi yörelerde çöven ekmek yapımında kimi yörelerde katı pekmez yapımında da kullanılır.Doğu Karadenizde ünlü Mayıs 7 helvası çöven bitkisi ile yapılmaktadır.Kerebiç tatlısındaki çöven kreması veya kaymağı çöven kökünün yaklaşık 4 saat çay gibi demlenerek elde edilmesinden sonra alınan köpüğünün şeker ileçırpılmasından meydana gelmektedir. İçinde yoğurt,yumurta vs. gibi katkı maddeleri de bulunmadığından ekşime,kokma gibi durumlar söz konusu değildir.Dış malzemesi ise yağ,irmik ve su karışımı dinledendirilip elde edildikten sonra içli köfte gibi açılarak iç malzemesi eklenir ve tepsilerle odun fırınlarında pişirilir.

Benim kerebiç ile hatırladığım en güzel manzaralardan biri de İstanbul’un tavuk pilavcıları gibi ramazan aylarında her köşede duran seyyar kerebiç satıcılarıydı. Karanlık çökerken akşam yemeğinden önce bir pideyi bir de kerebiçi acaba bulabilecek miyiz telaşı hala dönüp dönüp yaşamak istediğim anlardır.Neyseki tanındıkça 12 aya yayılan bu lezzet pastanelerde değil artık bizzat kerebiç dükkanlarında satılmaktadır.Mersin veya Antakya yöresine uğramış bir kişinin bu lezzeti  damak rafına eklemeden dönmesi gerçekten üzücü olur...

29 Ocak 2015 Perşembe

KURU DOMATESLİ SALATA

Geçenler de memleketten gelen ve isteğim üzerine bu kış üçüncü kez bana kuru domates taşıyan annem dedi ki.. Evde yıllardır kuru domates var lakin kahvaltı da böyle bir fikir aklıma gelmedi. Hep evde durur dedi. :) Evet ege yöresinden gelseydi mutlaka bilirdi. Her yöre aynı malzemeyi farklı lezzetler için kullanıyor. Size bugünkü verdiğim tarif ister kahvaltı ister meze olsun isterseniz de yağ miktarını azaltın diyet salatanız olsun. Her şekilde mükemmel görünümlü sağlık deposudur. Zetinyağı ile birleşen kuru domatesin kadifemsi yapısı ve görünüşü bana tabakta hep güneşin doğuşunu ve bir yaz gününü hatırlatır. Masa da kendini ayrı bir yere koyar ve farkettirir. Ben bugün size bu şekilde anlattım. Siz isterseniz  malzemeler de değişiklik de yapabilirsiniz.Kuru domatesten kış gününün sulu yemekleri veya leziz kuru domatesli ekmekler veya kuru domatesli omletler...Saymakla bitmez. Hepsi sizlerin damak tadı ve yaratıcılığına kalmış. Aynı zaman da kimya bu! İyi damak tadları olan iyi kimyagerlerdir.( BİR ŞEF ATASÖZÜ) 




KURU DOMATESLİ SALATA

Malzemeler:

1 su bardağı veya 2 avuç kurutulmuş domates
1/2 çay bardağı ceviz
3 kaşık zeytinyağı
Birer tutam dereotu,nane ve maydanoz
1 diş sarımsak
Ve çekirdekleri çıkarılmış küçük yeşil zeytinler

Hazırlanışı:
Kuru domatesleri bir kasede üstüne geçecek kadar ılık su ile ıslayıp en az 10 dk yumuşayana kadar bekleyelim. (Bu işlemi akşamdan da soğuk su ile yapabilirsiniz.) Cevizlerimizi elde doğrayıp ufaltalım. Yeşilliklerimizi güzelce küçük küçük kıyalım.Ve zeytinlerimizi de çekirdeklerinden ayıralım. Bir köşe de yumuşamış olan domateslerimizi süzüp hafif suyunu sıkalım ve salatayı yapacağımız tabağa aldıktan sonra üstüne doğradığımız cevizleri,sarımsak rendesini,zeytinleri,yeşillikleri ve zeytinyağını ekleyelim. Bir güzel harmanladıktan sonra servis edelim.

Püf Noktalar:
Domateslerimizi küçük yemek istiyorsak bu işlemi ıslatmadan önce yapmak önemlidir. Lakin yumuşayan domateslerimizi kesmek sonradan daha zorlayıcı olacaktır.Domateslerin de suyunu sıkarsak salatamız sulu olmaz.Zira kuru salata yapıyoruz.Yanın da kızarmış ekmek paha biçilmezdir.Çok güzel bir buluşma olacak.Afiyet olsun...

Not : Kahvaltı gurusu tarafından gönderildi. :)

28 Ocak 2015 Çarşamba

QUESADİLLA -İŞTAH AÇAN KAHVALTI FİKİRLERİ

QUESADİLLA (İSPANYA)










MALZEMELER:

Tortilla ekmekleri (kepekli veya beyaz marketlerde poşetli lavaşlar)
Pastırma (ince dilim)
Beyaz peynir (ufalanmış)
Kaşar (ince dilim)
1 adet orta boy domates (yuvarlak ve ince dilimlenmiş)
Kekik

YAPILIŞI:

Bir adet torttilla ekmeğinin yarısına önce pastırmaları üstüne kaşarları,domates dilimlerini ve sonra ufalanmış beyaz peynirleri ekleyelim ve ekmeğin boş kalan diğer yarısını dolu olan tarafın üstüne kapatalım. Yani resimdeki gibi yarım ay veya katmer gözleme şeklinde olmalıdır. Ve teflon tava,seramik tava da olabilir önce bir yarısını sonrada diğer yarısını çıtır çıtır olana kadar pişirelim.Üçgen şeklinde dilimleyip servis edelim.

PÜF NOKTALAR:

Ürünlerin sırası neden mi böyle? Benim düşüncem şöyledir : Pastırma ince olan ekmeğimizin tavaya yakın tarafına koyduğumuzda hem pişmesini sağlarız hemde üstündeki kaşarla kaplanmış olur. Ve bu lezzet demir döküm ızgara tavanız varsa yağlanmış ızgara tavada lezzeti kat be kat artırılabilir.Ayrıca aşırı malzeme koyarsak pişirirken zorlanırız ve uzun süre soğumasını beklemek zorunda kalırız.Tarif doğru uygulandığında hem yapımı çok kolay olur hem de değişik bir lezzet ile buluşmuş oluruz.AFİYET OLSUN :) 


Quesadilla, tortillanın içine başlıca peynir olmak üzere bir çok malzemenin doldurulması ile yapılan yemektir.Yarım ay şeklinde yapılır.Adını, İspanyolcada peynir anlamına gelen queso sözcüğünden almaktadır.


Çeşitlerini yapmaktan ve yemekten çok ama çok keyif aldığım quesedillanın en sevdiğim hali peynirli olanıdır.
Evde bir akadaşımla çay içerken yapıp gururla sunduğum yegane tariflerden.Farklı,çekici...Günün her saatinde mutlaka siz de istediğiniz içlerle deneyin.

27 Ocak 2015 Salı

ÇANAKKALE LOKUMU (GELİBOLU)


ÇANAKKALE LOKUMU

Malzemeler:

HAMURU:
4 su bardağı un
1 su bardağı su
1 çay bardağı süt
Yarım paket yaş maya veya bir çorba kaşığı kuru maya
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker


İÇ MALZEME:

1 kg ıspanak
2 adet orta boy soğan
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı


HAZIRLANIŞI:

  1. Süt,maya,tuz ve şekeri karıştırıp ılık bir yerde kabarması için bekleyelim.
  2. Unun ortasını havuz gibi açıp kabaran mayayı ve suyu katıp yoğuralım. Hamurun üzerini kapatıp 2 katına çıkana kadar bekleyelim.Bir yandan da soğanları yağda kavurduktan sonra yıkayıp doğradığımız ıspanakları da katıp 3-4 dk kavurun içinebiraz tuz ve karabiber ilave edelim.
  3. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizi yağladıktan sonra avucunuzun içinde açalım.Ortasına hazırladığınız harçtan koyup yuvarlak şekilde kapayalım.
  4. Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile dizin ve tepsi de 10 dk dinlendirelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp arzuya göre susam veya çörek otu serperek 175 derece fırında 30 dk kadar güzelce kızarana kadar pişirelim ve ılık olarak servis edelim. 


     PÜF NOKTALAR:
     Hamurumuzun 2 katına çıkana kadar kabarması çok önemlidir ve hazırladığımız harç soğuk olursa hamurumuz pişmeden harekete geçmez. Resim de görüldüğü gibi birer parmak aralıklarla koyulduğunda pişince bu şekli almaktadır.Harç olarak patates ve peynirli de düşünülebilir..  İster çocuklarımızın beslenme çantasına istersek kahvaltı veya beş çaylarında… Çanakkaleye özgü bu kahvaltı çöreği herkes tarafından çok sevilerek tüketilecek bir çeşittir.AFİYET OLSUN...

TAHİNLİ BAZLAMA (KAYSERİ)

Merhaba
Günaydın.Hepinize güzel bir hafta diliyorum.

TAHİNLİ BAZLAMA (KAYSERİ)

Malzemeler:

Bakınız: Bazlama hamuru
Yarım çay bardağı tahin
3-4 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Bazlama hamurlarımızı büyük servis tabakları boyutunda açalım. Bir yandan da tereyağını ocakta erittikten sonra içine tahin ekleyelim ve altını kapatalım. Açtığımız hamurlarımızın içine karışımdan sürelim güzelce her tarafına gelecek şekilde. Sonra da hamuru yavaşça rulo şeklinde kıvırmaya başlayalım.Rulo yaptığımız hamuru  uçlarından tutarak biraz esnetelim vehamuru kıvıralım. Esnetip kıvırdığımız hamuru gül böreğine benzeyecek şekilde kendi etrafında dönderelim. Mümkünse işlem görmüş hamurumuzu buzdolabında 20 dk kadar dinlendirdikten sonra hafif un serperek tezgahta servis tabağı büyüklüğünde açalım ve orta ateşte güzelce nar gibikızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

PÜF NOKTALAR:
Hamuru buzdolabunda dinlendirmek önemlidir. Bu işlem hamurumuzun içine koyduğumuz tereyağının soğumasını sağlar bu da bize hamurumuzu tekrar açma esnasında yardımcı olur. Ayrıca dinlendikçe tereyağı ile birleşen hamur piştiğinde tel tel bir katmer olur.Kayseri yöresine özgü bu bazlama çeşidi içine şeker,susam ,haşhaş eklenerek de tatlı bir çeşit sunulabilir.