28 Şubat 2015 Cumartesi

PRATİK BİLGİ.. (Soğan)



Soğan soyarken zorlanmamak için soğanlarınızı su dolu bir tas içinde soyarsanız gözleriniz yaşarmaz.

PRATİK BİLGİ.. (Peynir)



Peynirinizi rendelemekte zorlanıyorsanız 15-20 dk buzlukta tutmanız yeterlidir.

27 Şubat 2015 Cuma

PRATİK BİLGİ.. (Maydanoz)




Yemeklerinize ekleyeceğiniz maydanozu son aşamada eklemeniz çok önemlidir.Maydanoz yemekle pişerse yemeğe acı ve hoş olmayan bir tat bırakır.Son aşamada hem daha şık bir sunum ve lezzet yakalamış olursunuz.

25 Şubat 2015 Çarşamba

PRATİK BİLGİ.. (Bal)






Balınızın iyi olup olmadığını anlamak için baldan bir kaşık alarak suda ezin.Eğer su beyazlaşıyorsa içinde un ve nişasta karışımı var demektir.

24 Şubat 2015 Salı

PÜF NOKTALAR..

Turtalar ve meyveli pastalarda,zengin ve gevrek bir sonuç almak için hamur tereyağı ya da margarinle hazırlanır. Yağ miktarı fazla olduğunda , pastanın tadı da zengin olur- neredeyse bisküvi hamuru gibi olur,fakat hamuru açmak daha zordur. Hamuru açarken zorlanıyorsanız hamuru bir folyo veya yağlı kağıdın arasında açabilirsiniz veya bir tepsi ile üzerine bastırarak yardım alabilirsiniz. Hamur mutfak robotunda veya elle hazırlanabildiği gibi en önemli noktalardan biri de turta ve pasta hamurlarını çok yoğurmamaktır.Turtaları ve pastaları çok yoğurmak veya karıştırmak içindeki gluteni harekete geçireceğinden pastayı elastik yapar oysaki biz bisküvi gibi olmasına bayılıyoruz!







                                                                                    HEPSİ BİR ARADA KEKLERİ:


Çoğu kek, bir kase içinde tüm malzemelerin karıştırıldığı ve iyice çırpıldığı hepsi bir arada yöntemi ile yapılır. Bu karışımı ister mutfak robotunda ister elde çırpılarak hazırlanır.Robot yavaş çalıştırılır ve iyi çırpılırsa sonuçta iyi olacaktır ve dikkat edilmesi gereken en önemli incelik tüm karışımın sadece yumurta sarılarıyla aklarının ayrılmış olması ve yumurta aklarının çırpılarak keke daha sonra yavaşça yedirilmesindedir.

LEZİZ FRİZBİLER (PİZZA)


PİZZA:

Malzemeler:
500 gr sade un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
300 ml ılık su (1 su bar.+1/3 su bardağı)
65-125 ml sızma zeytinyağı (4-5 yemek kaşığı da olabilir)
Üzerine domates sosu, rendelenmiş peynir, zeytin,maydonoz ve nane gibi yeşillikler…



Yapılışı:
* Unu ve tuzu büyük bir kaseye eleyin. Ortasında bir çukur açın ve mayayı,suyu ve 2 çorba kaşığı z.yağını ekleyin.
* Hamur kıvam alıncaya kadar yoğurun.Hamur toparlanınca unlanmış olan tezgaha alın ve esnek bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
* Temiz bir kaseyi zeytinyağı ile yağlayın ve yoğurduğunuz hamuru kaseye alığ her yeri yağlanana kadar tepside çevirip sonra üstüne bir folyo,streç veya torba ile örtün ve ılık bir yerde hacmi 2 katına çıkana kadar bekleyin(45 dk).
* Mayalanmış hamuru iki bezeye ayırın ve her bezeyi 25 cm çaıpında yuvarlak şeklinde açın ve eliniz yardımıyla hafifçe de çekiştirerek hamuru açın.
* İki pizza tepsisi yağlayın ve kenarlarını yağlayın şimdiden ve üst kısmına da malzemeleri yerleştirip 200 derece fırında 10-12 dk pişirin.


PÜF NOKTALAR:
Alt tabana en önce lezzet harcınız sürüleceğinden elinizde domates salçanız varsa hafif su,z.yağı ve kekik ile kıvamını açın püre kıvamında olsun. Püreniz varsa sulandırmaya gerek yok! Bu katmanı çok yoğun olmayacak şekilde alt tabana sürün.Ve zeytin koyacaksanız şimdi koyun ve her yerini kaplayacak kaşardan alt tabakalara biraz koyalımki dilimi ısırdığınızda üstte kurumuş bir taban altta ıslak malzemeler grubu olmasın. ve sosis,sucukları ve doğranmış domates ve mısırlarınızı ve mantarınızı koyun.Pişmeye yakın tepsinizin üzerine yeniden kaşar serperek hafif kızartabilirsiniz. Bir de evde pizza yapıyorsanız size tavsiyem fırının orta bölümünne değil ilkin tepsiyi 5 dklığna alt tabana atmanız.Çünkü pişirilen odun fırınlarda da ve diğerlerinde ısı yoğunlukla alttan geliyor Çıkarmaya yakın üstünün pişmesi için orta rafa alabilirsiniz.Püf noktalarla ulaşmayı istediğiniz lezzeti hele de pizza da yakalayınca sürekli denemek isteyeceğiniz çok güzel,özel bir lezzet şöleni oluyor.Deneyinn ve bana güvenin derim.AFİYET OLSUN.

23 Şubat 2015 Pazartesi

İşte size mutfakta işinizi kolaylaştıracak tekniklerden bir kaçı..

HAMUR İŞİ TEKNİKLERİ

1. Sıvı malzemeleri ölçmek için kaşık kullanımı: Sıvıyı ölçü kaşığına tam olarak doldurun ve sonra karıştırma kasesine dökün.
2. Sıvıların ölçü sürahisi ile ölçümü: Temiz bir plastik ölçü veya cam ölçü sürahisi kullanın.Sürahiyi düz bir zemine koyun ve sıvıyı içine boşaltın. Sürahiyi eğin ve doldurduğunuz sıvının tarifte belirtilen miktarda sürahideki çizgiye kadar doldurduğunuzdan emin olun.
3. Unu bardakla veya kaşıkla ölçmek için: Unu kepçeyle alarak ölçü bardağına veya kaşığa boşaltın.Ölçü bardağı veya kaşığını un kabının üstünde tutun ve yüzeyini düzeltin.
4. Kuru karışımları ölçmek için kaşık kullanımı: Kaşığı karışımla doldurun.Kaşığın kenarlarından taşan kısımlarını alarak kaşığın yüzeyini düzeltin,bunu bir bıçağın tersini kullanarak yapabilirsiniz.
5. Tereyağının veya margarinin ölçümü: Keskin bir bıçakla kesip tartın veya yağın ambalaj kağıdının üzerindeki miktarı belirtilen işaretlerden yararlanarak tarifte belirtilen miktarda kesin.
6. Dikdörtgen ya da kare kek tepsileri için: Kağıdı serin ve tepsinin köşelerini rahatça kapatacak şekilde tırnak uçlarınızla kırıştırın.Sonra en alta gelecek kağıdı bastırarak yayın.
7. Çörek tepsisi kullanılırken: İstenilen ölçülerde kağıt kalıplar kullanın ya da tepsileri yağladıktan (margarinle) sonra unlayın.

Ekmeklerde süt ve su



Çörekler,tatlı çörekler ve kekler çoğunlukla sütle yapılır.Oysa tuzlu çörek ve somunların yapımında genellikle su kullanılır. Sütle yapılan ekmeklerin hem içi hemde kabuğu suyla yapılan ekmeklere göre daha yumuşak olur.



Bir çok az yağlı hamur işi alternatifi de sütle yapılır,kaymağı alınmış süt daha az yağ içerir ve tadı daha zengin değildir.

22 Şubat 2015 Pazar

PANCAKE (PANKEK) :



MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağ (eritilmiş)
1 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker


YAPILIŞI:
Yumurta aklarını ve sarılarını ayıralım ve yumurta sarılarını süt ve un ile çırpalım ve bir kapta erittiğmiz tereyağını karışımımıza ekleyelim.Ardından tuz şeker,kabartma tozunu ilave edelim. Ayırdığımız yumurta beyazlarını bir çimdik tuz ile köpük kıvamına gelene kadar mikserle çırpalım.(Bu aşama mikserle olmalı,el brendırıyla değil) Ve bu köpüğü 3 aşamada unlu karışımımıza kaşıkla yedirelim. (burada amaç karışıma hava katmaktır kabarık olması için önemli)Ve hafif ereyağı ile yağlayıp orta ateşte ısıttğımız teflon veya seramik veya demir döküm tavaya kepçe yardımıyla büyüklükte dökelim ve önlü arkalı altın rengi alana kadar pişirelim.


PÜF NOKTALAR:
Buradaki püf noktalar gözalıcı ve gerçek bir pankek yapmak için gerçekten çok önemlidir.Mesela tereyağını yumurta akından sonra ilave ederseniz yumurta aklarını boşuna çırpmış olursunuz çünkü karışımınız söner.Akları en son koymanın amacı kabarık olamsını sağlamaktır.ve tavaya döktüğünüzde köpük gibi bir kıvamın yavaşça tavaya dökülmesidir.Ve acele etmeyin! Pankek tavada kabarıp delik delik olana kadar ve gördüğünüz kısmı da ısıdan katılaşana kadar çevirmeyin.Altı güzelce kızarır böylece.Orta ısı işinizi kolaylaştırır. Yakmadan sakinlikle harika bir pankek yemenizi sağlar ve bulezzeti yaptıktan sonra ister sürülebilir bir peynirle ister fıstık ezmesi ,nutella ya da taze meyveler ile ve yanında tabiki demlenmiş güzel bir kahve ile keyfini çıkarın.Pankekin farklı tarifleri ekşi mayalı olanları ve farklı hazırlanışları vardır.Bu benim yemeyi en sevdiğim ve en güzel sonucu aldığım şeklidir.Afiyet olsun.