11 Şubat 2015 Çarşamba
PRATİK BİLGİ.. (sarımsak)
Sarımsakları daha uzun süre saklayabilmek için ucundaki birleştiği yerden kesmeden soyun ve bir kavanoza zeytinyağı ile birlikte yerleştirin.Hem hazırda size kolaylık sağlayacaktır.
Veyaa! güzel ve geniş bir şef bıçağınız varsa sarımsağın üstüne bıçağı yan koyarak üstüne vurabilirsiniz. Sarımsak kabuğundan derhal ayrılacaktır.
SOSYETE SOFRASI...
Sosyete Sofrası
|
10 Şubat 2015 Salı
Oy'um KİMYONA :)
KİMYON (CUMIN)
Vazgeçilmezim Tarçının tuzlu davetlerdeki ismi Kimyonu en sona bıraktım. Zira övülmeyi hak edendir kendisi. Kakuleyi bilmeyenler olabilir evet ama ana vatanı Akdeniz ve Orta doğu olan kimyonu bence evinde kullanmayan yoktur. Ciğer de aradığım,köftelerde ve etlerdeki yorumum, mercimekli köfte ve türlerini tamamlayan, yumurta salatalarına yakışan, kimyonlu havuç salatası aradığım,çekirdeğini yaptığım ekmeklere,poğaçalarıma eklediğim ve humus ve nohut,fasulye köfteleri........Bir bardak su içeyim :) aklına gelen varsa da söylesin.
Haziran ayında çiçek açan otsu bir bitkidir aslında kimyon.Meyvelerinin olgunlaşması bu meyveler toplanır ve kurutulur. Ve öğütülmesi ile de kimyon baharatı meydana gelir.Hint,Afrika,Orta Doğu ve Meksika mutfaklarında çok kullanılan bir baharattır. Çok hoş kokulu olan baharatı toz olarak çorbalara,köftelere kullanabilirsiniz çekirdeğini de benim gibi soslara,etlere ve hamur işlerine kullanabilirsiniz.Nasıl isterseniz.Ben bugün tarif olarak size kimyonu en sevdiğim ve yerken kimyon kullanmayı abarttığım bir tarif vermek istedim.Girit usulü tavuk ciğeri! Bu tarifi ben büyük amcamın eşinden öğrendim.Zira kendisi bizzat Giritlidir. Tavuk.Tavuk ciğerinin yağlı ve leziz dokusu keyif verir ve pate yapmaya da çok uygundur. Küçükken yediğimde garipsediğim bu tat benim baştacımdır şimdi.
GİRİT USULÜ TAVUK CİĞERİ
Malzemeler:
1 paket tavuk ciğeri
2 orta boy soğan
3-4 adet yeşil sivri biber
1 demet maydanoz (incecik doğranmış)
3-4 adet ince lavaş (yakında fırın yoksa tortilla ekmekleri de olur)
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz (siz ayarlayın) :)
Yapılışı:
Tavuk ciğerini oldukça küçük doğrayalım ve yıkayalım.Sonra ciğeri tencereye alalım sulu,yıkanmış haliyle ve içine sıvıyağ ve tereyağını da ekleyelim.Ocağa koyalım ve suyunu çektikten sonra küçük doğranmış soğan ve biberleri de ekleyelim ve bir kaç kez karıştırdıktan sonra soğan ve biberleri biraz terletmek için kapağını kapatıp ciğerle birlikte iyice kavrulana kadar bekleyelim.Soğanlar ve biberlerde ciğerle iyice kavrulduktan sonra baharatlarını ekleyelim altını kapatalım ve küçük doğranmış maydanozları da ekleyerek 10 dk dinlendirelim ki yemek toparlansın ve lezzeti artsın.
Sunum içinse yanında garnitür olarak maydanozun yarısını,1 adet limonu,kimyonu ve tuzu bulunduralım.Lavaşa önce uzunca ciğeri serdikten sonra bir güzel limon sıkıp kimyonu tekrar serpelim ve bolca maydanoz ekledikten sonra dürüm yapalım. Bu naçizane benim tercihimdir.Bir deneyin isterseniz bir şeyleri ekleyin çıkarın.Çok tatminkar yedikçe yenilesi hem
yemeksi hem rakı mezesi davetkar lezzet!
PÜF NOKTALAR:
Haziran ayında çiçek açan otsu bir bitkidir aslında kimyon.Meyvelerinin olgunlaşması bu meyveler toplanır ve kurutulur. Ve öğütülmesi ile de kimyon baharatı meydana gelir.Hint,Afrika,Orta Doğu ve Meksika mutfaklarında çok kullanılan bir baharattır. Çok hoş kokulu olan baharatı toz olarak çorbalara,köftelere kullanabilirsiniz çekirdeğini de benim gibi soslara,etlere ve hamur işlerine kullanabilirsiniz.Nasıl isterseniz.Ben bugün tarif olarak size kimyonu en sevdiğim ve yerken kimyon kullanmayı abarttığım bir tarif vermek istedim.Girit usulü tavuk ciğeri! Bu tarifi ben büyük amcamın eşinden öğrendim.Zira kendisi bizzat Giritlidir. Tavuk.Tavuk ciğerinin yağlı ve leziz dokusu keyif verir ve pate yapmaya da çok uygundur. Küçükken yediğimde garipsediğim bu tat benim baştacımdır şimdi.
GİRİT USULÜ TAVUK CİĞERİ
Malzemeler:
1 paket tavuk ciğeri
2 orta boy soğan
3-4 adet yeşil sivri biber
1 demet maydanoz (incecik doğranmış)
3-4 adet ince lavaş (yakında fırın yoksa tortilla ekmekleri de olur)
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz (siz ayarlayın) :)
Yapılışı:
Tavuk ciğerini oldukça küçük doğrayalım ve yıkayalım.Sonra ciğeri tencereye alalım sulu,yıkanmış haliyle ve içine sıvıyağ ve tereyağını da ekleyelim.Ocağa koyalım ve suyunu çektikten sonra küçük doğranmış soğan ve biberleri de ekleyelim ve bir kaç kez karıştırdıktan sonra soğan ve biberleri biraz terletmek için kapağını kapatıp ciğerle birlikte iyice kavrulana kadar bekleyelim.Soğanlar ve biberlerde ciğerle iyice kavrulduktan sonra baharatlarını ekleyelim altını kapatalım ve küçük doğranmış maydanozları da ekleyerek 10 dk dinlendirelim ki yemek toparlansın ve lezzeti artsın.
Sunum içinse yanında garnitür olarak maydanozun yarısını,1 adet limonu,kimyonu ve tuzu bulunduralım.Lavaşa önce uzunca ciğeri serdikten sonra bir güzel limon sıkıp kimyonu tekrar serpelim ve bolca maydanoz ekledikten sonra dürüm yapalım. Bu naçizane benim tercihimdir.Bir deneyin isterseniz bir şeyleri ekleyin çıkarın.Çok tatminkar yedikçe yenilesi hem
yemeksi hem rakı mezesi davetkar lezzet!
PÜF NOKTALAR:
- Ciğerleri doğrarken beyaz yağlarını ve böbreklerin ortasını böldüğünüzdeki lapalaşmış kanı çıkaralım.İyice yıkayınca da kalmayacaktır.
- Yağı sonradan değil bizzat ocağa hafif suyuyla konulduğunda etler iyice yumuşayacaktır ve yağı ortaya çıkacaktır.
- İşte bunu yapın! Suyunu iyice çekmeye yakın ya bir çatalla ister patates ezeceği ile hafifçe ciğeri ezin yani küçültün.
- Ben baharatları her zaman yemeğin pişmesine yakın koymaktan yanayım.Çünkü yağla kavrulurken baharatların kusması tercih ettiğim şey değildir.
- Ve sabırsız olsanız bile mutlaka dinlendirin! Ailenize ve çocuklarınıza ciğeri sevdirmenin güzel bir yolu.AFİYET OLSUN.
PRATİK BİLGİ... (çorba)
Çorbanızın tuzunu fazla kaçırdıysanız o oranda bir patates içine atabilirsiniz.
İçindeki fazla tuzu içine çekecektir.
PRATİK BİLGİ.. (yapışkan,akışkan ürünler)
Pekmez,bal veya diğer bu tür yapışkan ürünlerin kaşığa yapışmadan gelmesi için kaşığı önceden yağlamanızda hiçbir sakınca yoktur.
9 Şubat 2015 Pazartesi
"K" ŞİFASI
KAKULE (HİNT MİSVAKI)
Yine Türkiye’de yetişmeyen ve ithal bir diğer baharat olan
KAKULE hayatıma gireli 3 yıl oldu.Hızla
da yararları ve kullanımı biliniyor. İthal olarak geldiğinden oldukça pahalı
lakin 1 avuç kadar satın almak pek de insanı zorlamıyor ve zaten yeterli
oluyor.Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabani olarak yetişen kakuleyi
Hintliler ağız kokularını gidersin diye çiğniyorlar.Ağız içinde hoş bir koku ve
tat bırakıyor.Tohumları meyvelerinin kurutulması ile elde edilir.Ve tabi ki çok
güzel bir baharattır.İlk başta garipsesemde bakliyat,pilav ve sütlü tatlılarda
kullanımını oldukça seviyorum.Ayrıca kakuleli Türk kahvesi de adını duyurmaya
başladı. Gün içinde bir kakuleli sütlü tarif vereceğim,mutlaka denemenizi
tavsiye ederim.
KARANFİL(TÜRK MİSVAKI)
Karanfil deyince zihnimde,damağımda uyanan bir çok güzel şey
oluyor. Küçüklüğümüzde kebapçı ve lokanta çıkışlarında tabağın içinde bir dolu
karanfil ve ikram edilen kolonyaları hatırlarsınız benim gibi. J Aslında bu güzel
bitkinin ana vatanı Endonezya olup tüm dünya mutfaklarında baharat olarak
kullanılır.Hindistan ve Sri Lankada da yetişir.Karanfil ağacının çiçek
tomurcuklarından elde edilen baharatlar hoş kokulu,odunumsu görünümlü ve siyah
renklidir.Ayrıca kalitesi de su içinde tohumlar ya dibe çöker ya da top olan
kısmı üstte kalır şekilde olursa kaliteli anlamına gelir eğer minik odunumsu
çiviler yan yatıyorsa kalitesiz olduğu anlamına geliyor.Bununla alakalı
söylediğim gibi tariflerde vereceğim ama hemen hayatınıza dahil etmeniz için
bildiğim en hızlı yöntemler:
Ağız kokusuna birebirdir.
Demlediğiniz çayınıza 1-2 adet atmanız çok hoş bergamotlu bir tad bırakır ve
ikram ettiğiniz çayınızda ne olduğunu bilmek için misafirleriniz güzel
duygularla soru sorarlar.
Meyveli şerbetli tatlılarda kaynayan şerbetin içine atabilirsiniz.
Tarçının girdiği her kapıdan yanında karanfil de girebilir diyebilirim.Öyleyse
ezin ve herkesin sevdiği havuçlu kekinize dahil edin.
Karanfili evinizden eksik etmeyin!
“K” KRALLIĞINDAN BAHSETTİK KAKULE VE KARANFİL… İKİSİ DE
MUHTEŞEM TANIDIĞINIZDA ALIŞACAKSINIZ VE
BIRAKMAYACAĞINIZA EMİNİM.
8 Şubat 2015 Pazar
ZENCEFİL İLE TANIŞIN! (BİRAZ YAKICILIK İYİDİR)
ZENCEFİL
(GİNGER)
Gelelim
tabakta doğranmış küçük lifli patatesimize! Tropik ve yarı tropik iklimlerde
yetişen zencefilin nasıl kullanıldığı hakkında pek az bilgili insan vardır diye
düşünüyorum.Mesela zaten Türkiye de yetişmediğinden bizim oralarda da hiç
bilinmez.Evimde zencefille alakalı bir şeyler görmesem de üniversitedeyken boğaz
ağrıma çok iyi geldiğini öğrenmiştim.Böyle başlamıştı tanışmak ve mesleğimde de
nasıl yemekleri katacağımı öğrendim.Sonra bir daha da kopamadım. Günümüzde artık tazesini de her pazarda ve markette bulmak neredeyse mümkün.Harika bir baharat
ve kök yumru diyebilirim.Bir gövdeden bir çok dal verir bedenine. Sarımtıraktır ve dokusuyla taze patatesi andırır. .Hatta beynin mideye ettiği eziyeti bile
iyileştiriyormuş!......Hadi yok yok o kadar da abartmayayım.Ona henüz çare
bulunamadı.J Lakin mide rahatsızlığını,kusmayı önleme de çok şifalı bir
bitki zencefil.Ben boğazdaki yakıcı tadını çok etkileyici
buluyorum.Izgaralara,kurabiye ve keklere dokunuşunu çok seviyorum o nedenle
bugün size lezzetini hissetmeniz için bir büskivi tarifi vermeyi düşündüm
zencefilli tadıyla tanışın ve kopamayın diye.Izgara fikrini daha sonraya
sakladım.
ZENCEFİLLİ
BİSKÜVİ
MALZEMELER:
225 gr pudra
şeker(2.3 su bardağı)
100 gr esmer şeker (yarım su bardağı)
115 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
115 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurta
85 ml üzüm pekmezi (Yarım su bardağı)
250 gr un (2.2 su bardağı)
2 TATLI KAŞIĞI ZENCEFİL
½ tatlı kaşığı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı karbonat
Bir çimdik tuz
100 gr esmer şeker (yarım su bardağı)
115 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
115 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurta
85 ml üzüm pekmezi (Yarım su bardağı)
250 gr un (2.2 su bardağı)
2 TATLI KAŞIĞI ZENCEFİL
½ tatlı kaşığı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı karbonat
Bir çimdik tuz
YAPILIŞI:
- Pudra şekerinin yarısını,esmer şekeri,tereyağ ve margarini krema haline gelene kadar karıştırın veya mikserle çırpın.Yumurtayı ekleyerek tekrar karışana kadar çırpın ve ardından pekmezi de ekleyin.
- Elediğiniz kuru malzemeleri yağlı karışıma ekleyin ve yarım saat buzdolabında dinlendirin.Kalan pudra şekerini düz bir tabağa alın ve bisküvi hamurundan 1 çorba kaşığını dolduracak büyüklükte parçalar koparıp yuvarladıktan sonra şekere bulayın ve 5 cm aralıklarla yağlı kağıt serdiğiniz tepsilere dizin. 170 derece fırında 15 dk kadar pişirin.Fırından çıktıktan sonra 5 dk dinlendirerek servis edin.
PÜF
NOKTALAR:
Her zaman
söylediğim gibi yağ ve şekerin mikserle kremamsı bir doku bulana kadar
çırpılması çok önemli olan aşamadır.Ayrıca yoğurduğunuz hamuru buzdolabında
dinlendirmeyi ihmal etmemelisiniz ki bu işlem içindeki yağın sertleşmesini ve hamurun kendini toplamasını sağlar siz de rahatlıkla parçalar koparıp
yuvarlayabilirsiniz.Aksi takdirde zaten yumuşak olan hamur elinizde iyice
ısınacağından şekil verirken sizi zorlayacaktır.Bir kaç fırın tepsisi
ayarlamanızda sıkıntı olmasın çünkü top yaptığınız hamurlar fırında kendini
salacaktır.Elinizle dokunduğunuzda sert bir yapı bulana kadar çıkarmayın.BUNA
BAYILACAKSINIZ!AFİYET OLSUN J
Not:En basit
şeyleri bile öğrenmek için zamanında bir çok malzemeyi ziyan bile etmiş bir
küçük şef tarından gönderildi!
ÇOK İYİ BİR TANIDIĞIN AZ BİLİNEN AKRABASI, KİŞNİŞ :)
KİŞNİŞ
Yakın
tanıdık olan maydanozgiller familyasından biriyle tanıştırmak isterim sizi.Akdenizli
olan kişniş maydonoza benzeyen yapısı bilmeyenler için bu nasıl bir maydanoz
diye pazarlarda soru şeklinde duyulabilir.Yaprakları düz ve tüysüzdür.Baharatın
kurutulmuş olan meyvesine ve tohumuna kişniş adı veriliyor.Zencefil gibi asya
yemeklerinin vazgeçilmezidir kişniş.Baharlı-ferah ferah hafifte meyveyi andıran
bir lezzeti vardır.Ben soslara,ızgara marinelerine çok yakıştırdığımı
söyleyebilirim.Güzel bir çeşnidir ve damağıma dokunan ferah tadı seviyorum.Size
daha önce verdiğim nohut köftesi tarfindeki tahinli sosun içine de
kullanmıştık.Deneyin derim kişniş ile tanışın.Geç kaldığınıza üzülmeyin.Tarif
için bugün ızgara marinesinde kullandım ve sizlere kendime özgü içinde
zencefili kişnişi de barındıran bir Asya tarifi vermek istedim.İnanılmaz sulu
ve lezzetli bir tavuk göğsü yediğinize inanamıyacaksınız.(Ayrıca bu marineyi
karideslerle,hamside,tavukta,ette istediğiniz gibi kullanabilirsiniz)
TAVUK SATAY:;
TAVUK SATAY:;
Malzemeler:
2 adet tavuk bonfile (göğüs)
1 diş sarımsak
1 adet soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı soya sosu
1 YEMEK KAŞIĞI KİŞNİŞ TOHUMU VEYA YARIM DEMET DOĞRANMIŞ TAZE KİŞNİŞ
1 tatlı kaşığı esmer şeker
Limon kabuğu (rende)
3-4 yemek kaşığı z.yağı
Tahta şiş
(varsa biraz susam yağı veya balık sosu olabilir şart değil)
2 adet tavuk bonfile (göğüs)
1 diş sarımsak
1 adet soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı soya sosu
1 YEMEK KAŞIĞI KİŞNİŞ TOHUMU VEYA YARIM DEMET DOĞRANMIŞ TAZE KİŞNİŞ
1 tatlı kaşığı esmer şeker
Limon kabuğu (rende)
3-4 yemek kaşığı z.yağı
Tahta şiş
(varsa biraz susam yağı veya balık sosu olabilir şart değil)
Yapılışı:
Tavuk göğüsleri
küp küp doğrayalım ve bir kaba alalım.İçine rende soğan,sarımsak,limon, tohumu
ezilmiş kişniş, yağ ve soya sosunu ve şekeri ilave edelim.Karışımı elimizle
harmanladıktan sonra dinlenmesi ve etin marine olması için yarım saat kadar
bekletelim.Daha sonra tahta şişlerle baştan ve sondan pay kalacak şekilde
şişleyelim.Ve ister kömür ızgarasında ya da benim gibi evde demirdöküm tavanız
var ise…veya çok iyi ısınmış ızgara görünümlü seramik tavalarda olabilir önce
bir yönü,mühürlendiğine emin olduktan sonra diğer yönünü 5-6 dk kadar
pişirelim.Sonra yanında bir barbekü sos ve müthiş olan bu lezzetle kendinizden
geçebilirsiniz.
PÜF NOKTALAR:
Etinizi oda
sıcaklığında dinlendirin. Ve mangada pişecekse kömürleriniz kor olduktan sonra
pişirin.Eğer ızgara tavalarda pişireceksenizde tava iyice ısındıktan sonra
tavanızı bir peçete ile güzelce yağlayın ve şişleri yanyana dizerek koyun.Yani
koyduğunuzda “cossss” sesi geliyorsa doğru yapmışssınız demektir.Aceleci
davranmayalım güzel sonuç almak için.Çok da kurutmayalımki lokum kıvamında sulu
sulu bir lezzetle buluşalım.Bu lezzeti daha önce çalıştığım bir yerde neredeyse
her davette bir tarife ilave ederdik ve tabakta sıcak sosları ile birlikte önce
onlar tükenirdi.Evde de yapmanın hiçbir zorluğu yok.Bunlar zahmetli zor
tarifler demeyin inanın haftalık pazazr alışverişinizde çantanıza attığınızda
size maddi olarak da yük olmayacak güzel ürünlerle tanışacaksınız.AFİYET OLSUN..
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)