8 Şubat 2015 Pazar

ÇOK İYİ BİR TANIDIĞIN AZ BİLİNEN AKRABASI, KİŞNİŞ :)‏






KİŞNİŞ
Yakın tanıdık olan maydanozgiller familyasından biriyle tanıştırmak isterim sizi.Akdenizli olan kişniş maydonoza benzeyen yapısı bilmeyenler için bu nasıl bir maydanoz diye pazarlarda soru şeklinde duyulabilir.Yaprakları düz ve tüysüzdür.Baharatın kurutulmuş olan meyvesine ve tohumuna kişniş adı veriliyor.Zencefil gibi asya yemeklerinin vazgeçilmezidir kişniş.Baharlı-ferah ferah hafifte meyveyi andıran bir lezzeti vardır.Ben soslara,ızgara marinelerine çok yakıştırdığımı söyleyebilirim.Güzel bir çeşnidir ve damağıma dokunan ferah tadı seviyorum.Size daha önce verdiğim nohut köftesi tarfindeki tahinli sosun içine de kullanmıştık.Deneyin derim kişniş ile tanışın.Geç kaldığınıza üzülmeyin.Tarif için bugün ızgara marinesinde kullandım ve sizlere kendime özgü içinde zencefili kişnişi de barındıran bir Asya tarifi vermek istedim.İnanılmaz sulu ve lezzetli bir tavuk göğsü yediğinize inanamıyacaksınız.(Ayrıca bu marineyi karideslerle,hamside,tavukta,ette istediğiniz gibi kullanabilirsiniz)

TAVUK SATAY:;

Malzemeler:

2 adet tavuk bonfile (göğüs)
1 diş sarımsak
1 adet soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı soya sosu
1  YEMEK KAŞIĞI KİŞNİŞ TOHUMU VEYA YARIM DEMET DOĞRANMIŞ TAZE KİŞNİŞ
1 tatlı kaşığı esmer şeker
Limon kabuğu (rende)
3-4 yemek kaşığı z.yağı
Tahta şiş
(varsa biraz susam yağı veya balık sosu olabilir şart değil)

Yapılışı:
Tavuk göğüsleri küp küp doğrayalım ve bir kaba alalım.İçine rende soğan,sarımsak,limon, tohumu ezilmiş kişniş, yağ ve soya sosunu ve şekeri ilave edelim.Karışımı elimizle harmanladıktan sonra dinlenmesi ve etin marine olması için yarım saat kadar bekletelim.Daha sonra tahta şişlerle baştan ve sondan pay kalacak şekilde şişleyelim.Ve ister kömür ızgarasında ya da benim gibi evde demirdöküm tavanız var ise…veya çok iyi ısınmış ızgara görünümlü seramik tavalarda olabilir önce bir yönü,mühürlendiğine emin olduktan sonra diğer yönünü 5-6 dk kadar pişirelim.Sonra yanında bir barbekü sos ve müthiş olan bu lezzetle kendinizden geçebilirsiniz.

PÜF NOKTALAR:
Etinizi oda sıcaklığında dinlendirin. Ve mangada pişecekse kömürleriniz kor olduktan sonra pişirin.Eğer ızgara tavalarda pişireceksenizde tava iyice ısındıktan sonra tavanızı bir peçete ile güzelce yağlayın ve şişleri yanyana dizerek koyun.Yani koyduğunuzda “cossss” sesi geliyorsa doğru yapmışssınız demektir.Aceleci davranmayalım güzel sonuç almak için.Çok da kurutmayalımki lokum kıvamında sulu sulu bir lezzetle buluşalım.Bu lezzeti daha önce çalıştığım bir yerde neredeyse her davette bir tarife ilave ederdik ve tabakta sıcak sosları ile birlikte önce onlar tükenirdi.Evde de yapmanın hiçbir zorluğu yok.Bunlar zahmetli zor tarifler demeyin inanın haftalık pazazr alışverişinizde çantanıza attığınızda size maddi olarak da yük olmayacak güzel ürünlerle tanışacaksınız.AFİYET OLSUN..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder