KİŞNİŞ
Yakın
tanıdık olan maydanozgiller familyasından biriyle tanıştırmak isterim sizi.Akdenizli
olan kişniş maydonoza benzeyen yapısı bilmeyenler için bu nasıl bir maydanoz
diye pazarlarda soru şeklinde duyulabilir.Yaprakları düz ve tüysüzdür.Baharatın
kurutulmuş olan meyvesine ve tohumuna kişniş adı veriliyor.Zencefil gibi asya
yemeklerinin vazgeçilmezidir kişniş.Baharlı-ferah ferah hafifte meyveyi andıran
bir lezzeti vardır.Ben soslara,ızgara marinelerine çok yakıştırdığımı
söyleyebilirim.Güzel bir çeşnidir ve damağıma dokunan ferah tadı seviyorum.Size
daha önce verdiğim nohut köftesi tarfindeki tahinli sosun içine de
kullanmıştık.Deneyin derim kişniş ile tanışın.Geç kaldığınıza üzülmeyin.Tarif
için bugün ızgara marinesinde kullandım ve sizlere kendime özgü içinde
zencefili kişnişi de barındıran bir Asya tarifi vermek istedim.İnanılmaz sulu
ve lezzetli bir tavuk göğsü yediğinize inanamıyacaksınız.(Ayrıca bu marineyi
karideslerle,hamside,tavukta,ette istediğiniz gibi kullanabilirsiniz)
TAVUK SATAY:;
TAVUK SATAY:;
Malzemeler:
2 adet tavuk bonfile (göğüs)
1 diş sarımsak
1 adet soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı soya sosu
1 YEMEK KAŞIĞI KİŞNİŞ TOHUMU VEYA YARIM DEMET DOĞRANMIŞ TAZE KİŞNİŞ
1 tatlı kaşığı esmer şeker
Limon kabuğu (rende)
3-4 yemek kaşığı z.yağı
Tahta şiş
(varsa biraz susam yağı veya balık sosu olabilir şart değil)
2 adet tavuk bonfile (göğüs)
1 diş sarımsak
1 adet soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı soya sosu
1 YEMEK KAŞIĞI KİŞNİŞ TOHUMU VEYA YARIM DEMET DOĞRANMIŞ TAZE KİŞNİŞ
1 tatlı kaşığı esmer şeker
Limon kabuğu (rende)
3-4 yemek kaşığı z.yağı
Tahta şiş
(varsa biraz susam yağı veya balık sosu olabilir şart değil)
Yapılışı:
Tavuk göğüsleri
küp küp doğrayalım ve bir kaba alalım.İçine rende soğan,sarımsak,limon, tohumu
ezilmiş kişniş, yağ ve soya sosunu ve şekeri ilave edelim.Karışımı elimizle
harmanladıktan sonra dinlenmesi ve etin marine olması için yarım saat kadar
bekletelim.Daha sonra tahta şişlerle baştan ve sondan pay kalacak şekilde
şişleyelim.Ve ister kömür ızgarasında ya da benim gibi evde demirdöküm tavanız
var ise…veya çok iyi ısınmış ızgara görünümlü seramik tavalarda olabilir önce
bir yönü,mühürlendiğine emin olduktan sonra diğer yönünü 5-6 dk kadar
pişirelim.Sonra yanında bir barbekü sos ve müthiş olan bu lezzetle kendinizden
geçebilirsiniz.
PÜF NOKTALAR:
Etinizi oda
sıcaklığında dinlendirin. Ve mangada pişecekse kömürleriniz kor olduktan sonra
pişirin.Eğer ızgara tavalarda pişireceksenizde tava iyice ısındıktan sonra
tavanızı bir peçete ile güzelce yağlayın ve şişleri yanyana dizerek koyun.Yani
koyduğunuzda “cossss” sesi geliyorsa doğru yapmışssınız demektir.Aceleci
davranmayalım güzel sonuç almak için.Çok da kurutmayalımki lokum kıvamında sulu
sulu bir lezzetle buluşalım.Bu lezzeti daha önce çalıştığım bir yerde neredeyse
her davette bir tarife ilave ederdik ve tabakta sıcak sosları ile birlikte önce
onlar tükenirdi.Evde de yapmanın hiçbir zorluğu yok.Bunlar zahmetli zor
tarifler demeyin inanın haftalık pazazr alışverişinizde çantanıza attığınızda
size maddi olarak da yük olmayacak güzel ürünlerle tanışacaksınız.AFİYET OLSUN..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder