10 Şubat 2015 Salı

Oy'um KİMYONA :)

KİMYON (CUMIN)

    Vazgeçilmezim Tarçının tuzlu davetlerdeki ismi Kimyonu en sona bıraktım. Zira övülmeyi hak edendir kendisi. Kakuleyi bilmeyenler olabilir evet ama ana vatanı Akdeniz ve Orta doğu olan kimyonu bence evinde kullanmayan yoktur. Ciğer de aradığım,köftelerde ve etlerdeki yorumum, mercimekli köfte ve türlerini tamamlayan, yumurta salatalarına yakışan, kimyonlu havuç salatası aradığım,çekirdeğini yaptığım ekmeklere,poğaçalarıma eklediğim ve humus ve nohut,fasulye köfteleri........Bir bardak su içeyim :) aklına gelen varsa da söylesin.
     Haziran ayında çiçek açan otsu bir bitkidir aslında kimyon.Meyvelerinin olgunlaşması bu meyveler toplanır ve kurutulur. Ve öğütülmesi ile de kimyon baharatı meydana gelir.Hint,Afrika,Orta Doğu ve Meksika mutfaklarında çok kullanılan bir baharattır. Çok hoş kokulu olan baharatı toz olarak çorbalara,köftelere kullanabilirsiniz çekirdeğini de benim gibi soslara,etlere ve hamur işlerine kullanabilirsiniz.Nasıl isterseniz.Ben bugün tarif olarak size kimyonu en sevdiğim ve yerken kimyon kullanmayı abarttığım bir tarif vermek istedim.Girit usulü tavuk ciğeri! Bu tarifi ben büyük amcamın eşinden öğrendim.Zira kendisi bizzat Giritlidir. Tavuk.Tavuk ciğerinin yağlı ve leziz dokusu keyif verir ve pate yapmaya da çok uygundur. Küçükken yediğimde garipsediğim bu tat benim baştacımdır şimdi.

GİRİT USULÜ TAVUK CİĞERİ

Malzemeler:

1 paket tavuk ciğeri
2 orta boy soğan
3-4 adet yeşil sivri biber
1 demet maydanoz (incecik doğranmış)
3-4 adet ince lavaş (yakında fırın yoksa tortilla ekmekleri de olur)
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz (siz ayarlayın) :)

Yapılışı:
   Tavuk ciğerini oldukça küçük doğrayalım ve yıkayalım.Sonra ciğeri tencereye alalım sulu,yıkanmış haliyle ve içine sıvıyağ ve tereyağını da ekleyelim.Ocağa koyalım ve suyunu çektikten sonra küçük doğranmış soğan ve biberleri de ekleyelim ve bir kaç kez karıştırdıktan sonra soğan ve biberleri biraz terletmek için kapağını kapatıp ciğerle birlikte iyice kavrulana kadar bekleyelim.Soğanlar ve biberlerde ciğerle iyice kavrulduktan sonra baharatlarını ekleyelim altını kapatalım ve küçük doğranmış maydanozları da ekleyerek 10 dk dinlendirelim ki yemek toparlansın ve lezzeti artsın.
   Sunum içinse yanında garnitür olarak maydanozun yarısını,1 adet limonu,kimyonu ve tuzu bulunduralım.Lavaşa önce uzunca ciğeri serdikten sonra bir güzel limon sıkıp kimyonu tekrar serpelim ve bolca maydanoz ekledikten sonra dürüm yapalım. Bu naçizane benim tercihimdir.Bir deneyin isterseniz bir şeyleri ekleyin çıkarın.Çok tatminkar yedikçe yenilesi hem
yemeksi hem rakı mezesi davetkar lezzet!

PÜF NOKTALAR:

  • Ciğerleri doğrarken beyaz yağlarını ve böbreklerin ortasını böldüğünüzdeki lapalaşmış kanı çıkaralım.İyice yıkayınca da kalmayacaktır.
  • Yağı sonradan değil bizzat ocağa hafif suyuyla konulduğunda etler iyice yumuşayacaktır ve yağı ortaya çıkacaktır.
  • İşte bunu yapın! Suyunu iyice çekmeye yakın ya bir çatalla ister patates ezeceği ile hafifçe ciğeri ezin yani küçültün.
  • Ben baharatları her zaman yemeğin pişmesine yakın koymaktan yanayım.Çünkü yağla kavrulurken baharatların kusması tercih ettiğim şey değildir.
  • Ve sabırsız olsanız bile mutlaka dinlendirin! Ailenize ve çocuklarınıza ciğeri sevdirmenin güzel bir yolu.AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder