9 Şubat 2015 Pazartesi

"K" ŞİFASI

KAKULE (HİNT MİSVAKI)

Yine Türkiye’de yetişmeyen ve ithal bir diğer baharat olan KAKULE  hayatıma gireli 3 yıl oldu.Hızla da yararları ve kullanımı biliniyor. İthal olarak geldiğinden oldukça pahalı lakin 1 avuç kadar satın almak pek de insanı zorlamıyor ve zaten yeterli oluyor.Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabani olarak yetişen kakuleyi Hintliler ağız kokularını gidersin diye çiğniyorlar.Ağız içinde hoş bir koku ve tat bırakıyor.Tohumları meyvelerinin kurutulması ile elde edilir.Ve tabi ki çok güzel bir baharattır.İlk başta garipsesemde bakliyat,pilav ve sütlü tatlılarda kullanımını oldukça seviyorum.Ayrıca kakuleli Türk kahvesi de adını duyurmaya başladı. Gün içinde bir kakuleli sütlü tarif vereceğim,mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

KARANFİL(TÜRK MİSVAKI)

Karanfil deyince zihnimde,damağımda uyanan bir çok güzel şey oluyor. Küçüklüğümüzde kebapçı ve lokanta çıkışlarında tabağın içinde bir dolu karanfil ve ikram edilen kolonyaları hatırlarsınız benim gibi. J Aslında bu güzel bitkinin ana vatanı Endonezya olup tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılır.Hindistan ve Sri Lankada da yetişir.Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharatlar hoş kokulu,odunumsu görünümlü ve siyah renklidir.Ayrıca kalitesi de su içinde tohumlar ya dibe çöker ya da top olan kısmı üstte kalır şekilde olursa kaliteli anlamına gelir eğer minik odunumsu çiviler yan yatıyorsa kalitesiz olduğu anlamına geliyor.Bununla alakalı söylediğim gibi tariflerde vereceğim ama hemen hayatınıza dahil etmeniz için bildiğim en hızlı yöntemler:
Ağız kokusuna birebirdir.
Demlediğiniz çayınıza 1-2 adet atmanız çok hoş bergamotlu bir tad bırakır ve ikram ettiğiniz çayınızda ne olduğunu bilmek için misafirleriniz güzel duygularla soru sorarlar. Meyveli şerbetli tatlılarda kaynayan şerbetin içine atabilirsiniz. Tarçının girdiği her kapıdan yanında karanfil de girebilir diyebilirim.Öyleyse ezin ve herkesin sevdiği havuçlu kekinize dahil edin. Karanfili evinizden eksik etmeyin!


“K” KRALLIĞINDAN BAHSETTİK KAKULE VE KARANFİL… İKİSİ DE MUHTEŞEM TANIDIĞINIZDA ALIŞACAKSINIZ VE  BIRAKMAYACAĞINIZA  EMİNİM.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder