ZENCEFİL
(GİNGER)
Gelelim
tabakta doğranmış küçük lifli patatesimize! Tropik ve yarı tropik iklimlerde
yetişen zencefilin nasıl kullanıldığı hakkında pek az bilgili insan vardır diye
düşünüyorum.Mesela zaten Türkiye de yetişmediğinden bizim oralarda da hiç
bilinmez.Evimde zencefille alakalı bir şeyler görmesem de üniversitedeyken boğaz
ağrıma çok iyi geldiğini öğrenmiştim.Böyle başlamıştı tanışmak ve mesleğimde de
nasıl yemekleri katacağımı öğrendim.Sonra bir daha da kopamadım. Günümüzde artık tazesini de her pazarda ve markette bulmak neredeyse mümkün.Harika bir baharat
ve kök yumru diyebilirim.Bir gövdeden bir çok dal verir bedenine. Sarımtıraktır ve dokusuyla taze patatesi andırır. .Hatta beynin mideye ettiği eziyeti bile
iyileştiriyormuş!......Hadi yok yok o kadar da abartmayayım.Ona henüz çare
bulunamadı.J Lakin mide rahatsızlığını,kusmayı önleme de çok şifalı bir
bitki zencefil.Ben boğazdaki yakıcı tadını çok etkileyici
buluyorum.Izgaralara,kurabiye ve keklere dokunuşunu çok seviyorum o nedenle
bugün size lezzetini hissetmeniz için bir büskivi tarifi vermeyi düşündüm
zencefilli tadıyla tanışın ve kopamayın diye.Izgara fikrini daha sonraya
sakladım.
ZENCEFİLLİ
BİSKÜVİ
MALZEMELER:
225 gr pudra
şeker(2.3 su bardağı)
100 gr esmer şeker (yarım su bardağı)
115 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
115 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurta
85 ml üzüm pekmezi (Yarım su bardağı)
250 gr un (2.2 su bardağı)
2 TATLI KAŞIĞI ZENCEFİL
½ tatlı kaşığı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı karbonat
Bir çimdik tuz
100 gr esmer şeker (yarım su bardağı)
115 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
115 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurta
85 ml üzüm pekmezi (Yarım su bardağı)
250 gr un (2.2 su bardağı)
2 TATLI KAŞIĞI ZENCEFİL
½ tatlı kaşığı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı karbonat
Bir çimdik tuz
YAPILIŞI:
- Pudra şekerinin yarısını,esmer şekeri,tereyağ ve margarini krema haline gelene kadar karıştırın veya mikserle çırpın.Yumurtayı ekleyerek tekrar karışana kadar çırpın ve ardından pekmezi de ekleyin.
- Elediğiniz kuru malzemeleri yağlı karışıma ekleyin ve yarım saat buzdolabında dinlendirin.Kalan pudra şekerini düz bir tabağa alın ve bisküvi hamurundan 1 çorba kaşığını dolduracak büyüklükte parçalar koparıp yuvarladıktan sonra şekere bulayın ve 5 cm aralıklarla yağlı kağıt serdiğiniz tepsilere dizin. 170 derece fırında 15 dk kadar pişirin.Fırından çıktıktan sonra 5 dk dinlendirerek servis edin.
PÜF
NOKTALAR:
Her zaman
söylediğim gibi yağ ve şekerin mikserle kremamsı bir doku bulana kadar
çırpılması çok önemli olan aşamadır.Ayrıca yoğurduğunuz hamuru buzdolabında
dinlendirmeyi ihmal etmemelisiniz ki bu işlem içindeki yağın sertleşmesini ve hamurun kendini toplamasını sağlar siz de rahatlıkla parçalar koparıp
yuvarlayabilirsiniz.Aksi takdirde zaten yumuşak olan hamur elinizde iyice
ısınacağından şekil verirken sizi zorlayacaktır.Bir kaç fırın tepsisi
ayarlamanızda sıkıntı olmasın çünkü top yaptığınız hamurlar fırında kendini
salacaktır.Elinizle dokunduğunuzda sert bir yapı bulana kadar çıkarmayın.BUNA
BAYILACAKSINIZ!AFİYET OLSUN J
Not:En basit
şeyleri bile öğrenmek için zamanında bir çok malzemeyi ziyan bile etmiş bir
küçük şef tarından gönderildi!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder