8 Şubat 2015 Pazar

ZENCEFİL İLE TANIŞIN! (BİRAZ YAKICILIK İYİDİR)

ZENCEFİL (GİNGER)


Gelelim tabakta doğranmış küçük lifli patatesimize! Tropik ve yarı tropik iklimlerde yetişen zencefilin nasıl kullanıldığı hakkında pek az bilgili insan vardır diye düşünüyorum.Mesela zaten Türkiye de yetişmediğinden bizim oralarda da hiç bilinmez.Evimde zencefille alakalı bir şeyler görmesem de üniversitedeyken boğaz ağrıma çok iyi geldiğini öğrenmiştim.Böyle başlamıştı tanışmak ve mesleğimde de nasıl yemekleri katacağımı öğrendim.Sonra bir daha da kopamadım. Günümüzde artık tazesini de her pazarda ve markette bulmak neredeyse mümkün.Harika bir baharat ve kök yumru diyebilirim.Bir gövdeden bir çok dal verir bedenine. Sarımtıraktır ve dokusuyla taze patatesi andırır. .Hatta beynin mideye ettiği eziyeti bile iyileştiriyormuş!......Hadi yok yok o kadar da abartmayayım.Ona henüz çare bulunamadı.J Lakin mide rahatsızlığını,kusmayı önleme de çok şifalı bir bitki zencefil.Ben boğazdaki yakıcı tadını çok etkileyici buluyorum.Izgaralara,kurabiye ve keklere dokunuşunu çok seviyorum o nedenle bugün size lezzetini hissetmeniz için bir büskivi tarifi vermeyi düşündüm zencefilli tadıyla tanışın ve kopamayın diye.Izgara fikrini daha sonraya sakladım.

ZENCEFİLLİ BİSKÜVİ

MALZEMELER:
225 gr pudra şeker(2.3 su bardağı)
100 gr esmer şeker (yarım su bardağı)
115 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
115 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurta
85 ml üzüm pekmezi (Yarım su bardağı)
250 gr un (2.2 su bardağı)
2 TATLI KAŞIĞI ZENCEFİL
½ tatlı kaşığı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı karbonat
Bir çimdik tuz

YAPILIŞI:

  1. Pudra şekerinin yarısını,esmer şekeri,tereyağ ve margarini krema haline gelene kadar karıştırın veya mikserle çırpın.Yumurtayı ekleyerek tekrar karışana kadar çırpın ve ardından pekmezi de ekleyin. 
  2. Elediğiniz kuru malzemeleri yağlı karışıma ekleyin ve yarım saat buzdolabında dinlendirin.Kalan pudra şekerini düz bir tabağa alın ve bisküvi hamurundan 1 çorba kaşığını dolduracak büyüklükte parçalar koparıp yuvarladıktan sonra şekere bulayın ve 5 cm aralıklarla yağlı kağıt serdiğiniz tepsilere dizin. 170 derece fırında 15 dk kadar pişirin.Fırından çıktıktan sonra 5 dk dinlendirerek servis edin.


PÜF NOKTALAR:

Her zaman söylediğim gibi yağ ve şekerin mikserle kremamsı bir doku bulana kadar çırpılması çok önemli olan aşamadır.Ayrıca yoğurduğunuz hamuru buzdolabında dinlendirmeyi ihmal etmemelisiniz ki bu işlem içindeki yağın sertleşmesini ve hamurun kendini toplamasını sağlar siz de rahatlıkla parçalar koparıp yuvarlayabilirsiniz.Aksi takdirde zaten yumuşak olan hamur elinizde iyice ısınacağından şekil verirken sizi zorlayacaktır.Bir kaç fırın tepsisi ayarlamanızda sıkıntı olmasın çünkü top yaptığınız hamurlar fırında kendini salacaktır.Elinizle dokunduğunuzda sert bir yapı bulana kadar çıkarmayın.BUNA BAYILACAKSINIZ!AFİYET OLSUN J
Not:En basit şeyleri bile öğrenmek için zamanında bir çok malzemeyi ziyan bile etmiş bir küçük şef tarından gönderildi!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder