7 Şubat 2015 Cumartesi

AŞKINIZI ÇEŞNİLENDİRİN



TARÇIN
Tarçın sevmeyenler el kaldırmasın! Zaten ellerin arasından göremem. En sevdiklerim içinde de en sevdiğimdir Tarçın. İsmini sevdiğim çok şeye verebildiğim çocukluğumun,evimin sıcak kokusudur.En sevdiğim keklerde,en sevdiğim et yemeklerindedir o. Tanrı baharatıdır.Zengindir.Kokusunu duyduğunuzda algılarınız değişir ve pozitif yönde uyarılırsınız. Ve bir kurabiye gördüyseniz içine tarçın karışmış sabır en tanımadığınız duygudur size.Her türlü şifa kaynağıdır diğer baharatlar gibi aynı zamanda çünkü çayınıza veya sütünüze karışmışsa kan şekerini dengeleyen en iyi şeydir. Hem nefis bozduran hem terbiye ettiren nefis bir baharattır işte. Hislerimi bir kenara koyabilirsem bir iki de bilgi vermek isterim size bu güzel baharat hangi aileden gelir ve nedir diye.İnsanlık tarihinin en eski baharatlarındandır tarçın.Kuşaklar ötesi dünya mirası anlayacağınız. Kelime bize farsçadan geçmiş.Ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır.Kabukların iç içe kıvrılmasıyla çubuk tarçın elde edilir. Baharatıda bu kabukların kurutulup öğütülmesi ile…Kokusu kuvvetli ,keskin ve yakıcı,tatlımsıdır.Çoğu kişi tarafından tatlılarla kullanıldığı bilinse de kullanım alanı oldukça geniştir.Sütlü tatlılara,çikolatalı keklere,et yemeklerine,dolmalara,pilavlara vs… Tarçından bahsederken uzatmış olabilirim lakin mazur göreceğinize eminim.Bir de güzel tarifte yanında elbet…

TARÇINLI ÇITIR BİSKÜVİLER:
Pastane tariflerimin “ÇOĞU” Ankara Sheraton Hotel pastane bölümünün müthiş ötesi insanlar ekibinden ve staj yıllarından yadigardır,tarifler ve damak testi tecrübeyle sabittir. 
Malzemeler:
115 gr margarin(oda sıcaklığında)
1 yumurta
100 gr esmer şeker
70 gr fıstık ezmesi
60 gr un
Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik tuz
1 su bardağı müsli
60 gr kuru üzüm
60 gr ceviz içi (kıyılmış)
YAPILIŞI:
Malzemeler hazırsa fırını 180 derecede ısıtalım.
Margarini şekerle birlikte krema haline gelene kadar çırpalım.
Fıstık ezmesinin içine kabartma tozu,tarçın,tuz ve unu eleyelim ve karıştıralım.
Müsli ile de üzüm ve ceviz de ekleyip karıştıralım.
Önceden margarinle yağladığımız veya yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinin üzerine  2 tane tatlı kaşık yardımıyla yuvarlak halinde aralarında boşluklar olacak şekilde dizelim.
Yaklaşık 15 dk hafif esmerleşene kadar pişirelim.Fırından çıktığında direk tepsiden alıp fırının ızgarasının üstünde soğumaya bırakalım.


PÜF NOKTALAR:
Margarinle şekeri iyice çırpmanız çok önemlidir bu aşama doğru yapıldığında ürün çok güzel bir doku kazanır.Tepsi boyununa sığsın diye de birbirine çok yakın dizmeyelim çünkü zaten pişmemiş aşamada bile akışkan olan hamurumuz içeride kendini salıp tekrar toplaması için yer bırakmalıyız.Fırından çıkınca kurabiyeleri neden tepsiden alırız? Zaten ince olan bisküviler tepsi sıcaklığında pişmeye devam edip kurumasınlar diye. Bu her bisküvide ve kurabiyede önemli püf noktasıdır.Bir de tarifte yazan gramajlar önemlidir çünkü pastane işi tam bir kimya karışımıdır ve en iyi lezzetin gramajı her zaman tamı tamınadır.Eğer pastane ürünü seviyorsak çok uygun fiyatlara tartı sahibi olabiliriz.Çünkü hiçbir kek veya pasta sizin evde hazırlayacağınız taze karışımların zevkiyle eş değer tutulamaz!

Kendinizi bu kurabiye ile evinizi de enfes koku ile ödüllendirin.Afiyet olsun.

5 Şubat 2015 Perşembe

BAHARAT AŞKINA!

Baharat bitkilerin tohum olan kısımlarının ve yaprak kısımlarının kurutulmasıyla ve öğütülmesiyle meydana ve yemeklere eklenen tatlandırıcıların genel adıdır.Hemen hemen de her kültürde vardır.
Bir şiir yazsaydım mutfakla ilgili baharatlara olan aşkımı dile getirirdim herhalde.Bir yemek diğer bir yemekle olan aynılığından içine eklenen baharatla ayrılır. Karakter kazanır.Baharat bir duruştur.Ayrıca benim fikrimdir ki en güzel parfümler baharatlı olan kokulardır... Ben bugün en sevdiklerimden 6 tanesini paylaştım.YILDIZ ANASON (yıldız şeklinde ağaç kabuğunu andıran) ZENCEFİL (doğranmış patates gibi duran) TANE KARABİBERLER (minik siyah tohum kümesi) KİŞNİŞ TOHUMU (minik yeşilimsi ve yapraklı tohum kümesi) KİMYON ÇEKİRDEĞİ(En önde tarçın kabuğunun altında duran olmazsa olmazım yeşil çekirdeksi küme) KAKULE (Hint misvakı cennet tohumum önde duran yeşil keseler tane karabiber ve kimyon çekirdeği arasında) KARANFİL (en arkada siyah ve ucu toplu olan) TARÇIN (çubuk şeklinde ağaç kabuğu gibi olan)..Her yeni saatte birini gururla sunarım...

YILDIZ ANASON
Yıldız biçiminde meyvemsi bir tadı vardır yıldız anasonun.Mesela tadının anasonu andırması ve daha da ucuz olması sebebi ile yakından tanıdığımız SAMBUCA içkisinin yapımında kullanılır.Ayrıca eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılan yıldız anason yeni annelerimiz içinde süt artırıcı doğal bir kaynak.Ben bu şekli şahane baharatla bir davet için hazırladığımız yıldız anasonlu ve tarçınlı kabak tatlısının şerbetini hazırlarken tanışmıştım. O günden bugüne de en sevdiklerim arasındadır. Size ilk tanıştığım tarifi severek vermek isterim ki sizde kabak tatlısının farklı bir versiyonuyla tanışmış olur ve yıldızımı yakından tanımış olursunuz...

YILDIZ ANASONLU VE TARÇIN KABUKLU KABAK TATLISI- MASKÜLEN LEZZETLER
Malzemeler:
1 kilo kabak (soyulmuş)
500 gr şeker (2.5 su bardağı)
1/2 çay bardağı su
1-2 adet yıldız anason
3-4 adet karanfil
1 adet tarın çubuğu

YAPILIŞI:
Soyulmuş kabakları istediğimiz büyüklükte doğrağın ve derin bir tencereye yerleştirin.Üstüne şekeri ve suyu ve baharatları ekleyip orta ateşte üstü kapalı kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.Piştikten sonra bir fırın kabına alın ve soğuduktan sonra üstüne kaymak veya çırpılmış krema ile servis edin.

PÜF NOKTALAR:
Defalarca kabak tatlısı yapmışımdır ve en iyi sonucu her zaman çok sert olmayan kabaklardan aldığımı söyleyebilirim. Ben kabak tatlısının çok sulu ve şerbetli olmasını sevmediğimden bekletmek yerine hemen pişirmeyi tercih ederim ve verdiğim ölçüden fazla su eklemeyi tercih etmem. Zira kabaklar pişerken zaten oldukça su bırakacaktır.Tatlımızı oda sıcaklığında soğutup üstü delikli streçle kapladıktan sonra 2 gün tüketebilirsiniz. Afiyet olsun :)

4 Şubat 2015 Çarşamba

PRATİK BİLGİ..



Pazardan veya marketten çok güzel görünen yakut gibi domatesler aldınız ama soyulmuyor mu? Domatesin arka tarafına bıçağınızın ucu ile artı şeklinde çentik atın ve 1-2 dk kaynar suda bekletin.
Bıçağa bile gerek kalmadan bir dolu domatesi ellerinizle mükemmel şekilde soyun!

Gününüze Lezzet Katan 2 Enfes Tarif..

Yemek pişirmek pahalı ekipmanlara büyük paralar ödemek demek değildir. Temel malzemeler varsa yemek pişirmeye hazırırız.  Ve yemeğin güzel olması için de her zaman ete ihtiyaç yoktur. Vejeteryan yemeklerde lezzetten fedakarlık etmeden yemek giderlerimizi azaltmayı sağlar. İflah olmaz et sever biri olmama rağmen beni bile mutlu edecek lezzetlerden birkaç tane… (En sevilen aşçılardan Gordon Ramsey'in yapmayı en sevdiğim tariflerindendir.)


Tavada Yumurtalı ve Gravyer Peynirli Pırasa
2 yumurta
1 adet kök pırasa
1 adet haşlanmış patates
Sert,rendelenmeye uygun olan gravyer peyniri (Küçük marketlerde kars peyniri gravyeri diye geçer)
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz ve karabiber
Doğranmış pırasayı tereyağı ile birlikte sıcak bir tavaya atın ve üzerine de tuz ve karabiber ekleyin. Ve önceden haşladığımız patatesler ile gravyer peynirini birlikte rendeleyin.Sonrada yumuşayan pırasa ile karıştırın.Bir tavaya zeytinyağı ve biraz tereyağı koyun ve karışımı tavaya alın. Önce bir tarafı iyice kızarana kadar kısık ateşte pişirin ve bir tabağa alın ve üstüne diğer bir tabak kapatıp karışımı ters çevirin ve diğer tarafı kızartmak için tekrar tavaya alın. Son olarak üstüne koyacağınız 2 yumurtayı pişirin(ayrı  pişirin) ve pırasanın üzerine alın ve varsa tarhun otu ekleyin.Elinizde bulunmuyorsa nane,maydanoz,dereotu vs. ekleyebilirsiniz. Basit,besleyici  ve doyurucu kök sebzeli bir yemek…

Püf noktalar:
Patatesi  parçalanacak kadar çok haşlamayınki rendelenebilsin. Haşladığınız patatesleri soyup kaynayan tuzlu suya atarsanız 7-8 dk içinde istediğiniz kıvamı alacaktır.Yumurtaları göz göz ve güzel olması için kıracağınız tavaya bir parça tereyağı ekleyip kısık ateşte sabırla pişirinki beyaz jöleli olan kısmı da pişebilsin.

Tahin Sos Eşliğinde Nohutlu Ispanaklı Köfte
1 kase haşlanmış nohut
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı kimyon çekirdeği (çekilmemiş hali)
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
500 gr ıspanak
1 tepeleme kaşık un
Sos için:
Yarım kase yoğurt
1 yemek kaşığı tahin
1 limon
kişniş otu (ince kıyılmış)
Nohut ve baharatları yumuşayana kadar blendırdan geçirin ve bir kaseye alın. Ispanakları zeytinyağında tavada öldürün ve ince ince kıyın, sonra da nohutlu karışıma ekleyin. 1 kaşık unla birlikte karışımı iyice harmanladıktan sonra kaşıklı yumurta büyüklüğünde toplar yapın. Sonra buzdolabında dinlendirin. Pişirmek için bir tavada kızgın yağda köftelerin her iki tarafı altın sarısı olana kadar kızartın. Sonra da fazla yağı çekmesi için kağıt havlunun üzerine alın ve bir tabakta sosla birlikte güzelce servis edin. Ağız sulandıranbir köftedir.Paylaşmak isteyeceğinizden de eminim. Afiyet olsun.

Püf Noktalar:

Nohutları blendırdan geçirirken su gibi herhangi bir şey eklemeyin. Humus değil köfte yapıyoruz. 
Kaşık yardımıyla yaptığınız top köfteleri buzdolabında dinlendirmek önemlidir.Köftelerin dinlenmesini ve nohut ezmesinin sertleşmesini sağlar. Kızartırken bizlere kolaylık sağlamış olur.Kimyon çekirdeğiniz yoksa kimyon da olur.Köftelerin kızaracağı yağın son derece kızgın olması daha az yağ çekmesini sağlayacaktır. Bu noktolara dikkat ettiğimizde en iyi sonucu almış olacağız.





1 Şubat 2015 Pazar

Mutfak Sırları.. (Tepsi Böreği)



Yufka ile yaptığım tepsi böreklerimin sırrı, sütlü harcına ayçiçek, zeytin yağı yerine, eritilmiş tereyağı koymaktır. Tereyağı yufkayi yumuşatır. Ayçiçek yağı yufkayi gerer ve lezzeti düzleştirir.
Eğer harcın içine 1 adet soda da eklerseniz ve fırına atmadan biraz dinlendirirseniz su böreğinden hallice,mis gibi bir börek yersiniz. Afiyet olsun..

Zahterli(Taze Kekik) Haşlanmış Yumurta Salatası (Antakya)


Bugünkü tarifim doyurucu,göz alıcı bir tarif. Haşlanmış yumurtayı bu şekilde yemek aklınıza geldi mi bilmem lakin bizim oralarda hafta sonları kahvaltı için ciğerci ya da tantuniciye gitmek adetler arasında yer aldığından ''soğanlı yumurta mı olur?'' diyenler de çıkabilir aramızdan. Lakin Mersin,Adana,Hatay,Antep yöresinde sabah kahvaltısında soğan,kimyon,karabiber,pulbiber görülmesi hep muhtemeldir. Antakya,Antep yöresinin olmazsa olmazı Zahter’i ben bugün bu şekilde kullandım lakin dilerseniz yumurtayı çıkarıp 2 adet domatesle de harika bir salataya dönüştürebilirsiniz.Mideye ve bir çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen zahter bizim yöremizin olmazsa olmazıdır.Siz de eksik etmeyin derim.

Malzemeler:
3-4 adet haşlanmış yumurta
1 tutam zahter
2 dal yeşil soğan
1 kaç tutam maydanoz
Tuz
Kimyon (toz)
Pul biber

Yapılışı:
Yumurtaları 8 dk kaynatın ve güzelce soyun.Önce ikiye sonra sonra her dilimi de iki parçaya bölün.(1 yumurta 4 dilim gibi) Zahter,maydanoz,yeşil soğanı küçük kıyın.1-2 yemek kaşığı zeytin yağı ekledikten sonra baharatları da ekleyip bütün malzemeyi çok zedelemeden kaşık yardımıyla karıştırın.

Püf Noktalar:
Yumurtalariçin dk tutun ve rahat soyulması için haşlanma suyuna tuz ekleyin ve soğuk sudan geçirin. Baharatlar konusunda dikkatli olalalımki yumurta salatamız baharata boğulmasın zira ben bu tarifte zahter öne çıksın isterim.AFİYET OLSUN.