4 Şubat 2015 Çarşamba

Gününüze Lezzet Katan 2 Enfes Tarif..

Yemek pişirmek pahalı ekipmanlara büyük paralar ödemek demek değildir. Temel malzemeler varsa yemek pişirmeye hazırırız.  Ve yemeğin güzel olması için de her zaman ete ihtiyaç yoktur. Vejeteryan yemeklerde lezzetten fedakarlık etmeden yemek giderlerimizi azaltmayı sağlar. İflah olmaz et sever biri olmama rağmen beni bile mutlu edecek lezzetlerden birkaç tane… (En sevilen aşçılardan Gordon Ramsey'in yapmayı en sevdiğim tariflerindendir.)


Tavada Yumurtalı ve Gravyer Peynirli Pırasa
2 yumurta
1 adet kök pırasa
1 adet haşlanmış patates
Sert,rendelenmeye uygun olan gravyer peyniri (Küçük marketlerde kars peyniri gravyeri diye geçer)
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz ve karabiber
Doğranmış pırasayı tereyağı ile birlikte sıcak bir tavaya atın ve üzerine de tuz ve karabiber ekleyin. Ve önceden haşladığımız patatesler ile gravyer peynirini birlikte rendeleyin.Sonrada yumuşayan pırasa ile karıştırın.Bir tavaya zeytinyağı ve biraz tereyağı koyun ve karışımı tavaya alın. Önce bir tarafı iyice kızarana kadar kısık ateşte pişirin ve bir tabağa alın ve üstüne diğer bir tabak kapatıp karışımı ters çevirin ve diğer tarafı kızartmak için tekrar tavaya alın. Son olarak üstüne koyacağınız 2 yumurtayı pişirin(ayrı  pişirin) ve pırasanın üzerine alın ve varsa tarhun otu ekleyin.Elinizde bulunmuyorsa nane,maydanoz,dereotu vs. ekleyebilirsiniz. Basit,besleyici  ve doyurucu kök sebzeli bir yemek…

Püf noktalar:
Patatesi  parçalanacak kadar çok haşlamayınki rendelenebilsin. Haşladığınız patatesleri soyup kaynayan tuzlu suya atarsanız 7-8 dk içinde istediğiniz kıvamı alacaktır.Yumurtaları göz göz ve güzel olması için kıracağınız tavaya bir parça tereyağı ekleyip kısık ateşte sabırla pişirinki beyaz jöleli olan kısmı da pişebilsin.

Tahin Sos Eşliğinde Nohutlu Ispanaklı Köfte
1 kase haşlanmış nohut
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı kimyon çekirdeği (çekilmemiş hali)
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
500 gr ıspanak
1 tepeleme kaşık un
Sos için:
Yarım kase yoğurt
1 yemek kaşığı tahin
1 limon
kişniş otu (ince kıyılmış)
Nohut ve baharatları yumuşayana kadar blendırdan geçirin ve bir kaseye alın. Ispanakları zeytinyağında tavada öldürün ve ince ince kıyın, sonra da nohutlu karışıma ekleyin. 1 kaşık unla birlikte karışımı iyice harmanladıktan sonra kaşıklı yumurta büyüklüğünde toplar yapın. Sonra buzdolabında dinlendirin. Pişirmek için bir tavada kızgın yağda köftelerin her iki tarafı altın sarısı olana kadar kızartın. Sonra da fazla yağı çekmesi için kağıt havlunun üzerine alın ve bir tabakta sosla birlikte güzelce servis edin. Ağız sulandıranbir köftedir.Paylaşmak isteyeceğinizden de eminim. Afiyet olsun.

Püf Noktalar:

Nohutları blendırdan geçirirken su gibi herhangi bir şey eklemeyin. Humus değil köfte yapıyoruz. 
Kaşık yardımıyla yaptığınız top köfteleri buzdolabında dinlendirmek önemlidir.Köftelerin dinlenmesini ve nohut ezmesinin sertleşmesini sağlar. Kızartırken bizlere kolaylık sağlamış olur.Kimyon çekirdeğiniz yoksa kimyon da olur.Köftelerin kızaracağı yağın son derece kızgın olması daha az yağ çekmesini sağlayacaktır. Bu noktolara dikkat ettiğimizde en iyi sonucu almış olacağız.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder