5 Şubat 2015 Perşembe

BAHARAT AŞKINA!

Baharat bitkilerin tohum olan kısımlarının ve yaprak kısımlarının kurutulmasıyla ve öğütülmesiyle meydana ve yemeklere eklenen tatlandırıcıların genel adıdır.Hemen hemen de her kültürde vardır.
Bir şiir yazsaydım mutfakla ilgili baharatlara olan aşkımı dile getirirdim herhalde.Bir yemek diğer bir yemekle olan aynılığından içine eklenen baharatla ayrılır. Karakter kazanır.Baharat bir duruştur.Ayrıca benim fikrimdir ki en güzel parfümler baharatlı olan kokulardır... Ben bugün en sevdiklerimden 6 tanesini paylaştım.YILDIZ ANASON (yıldız şeklinde ağaç kabuğunu andıran) ZENCEFİL (doğranmış patates gibi duran) TANE KARABİBERLER (minik siyah tohum kümesi) KİŞNİŞ TOHUMU (minik yeşilimsi ve yapraklı tohum kümesi) KİMYON ÇEKİRDEĞİ(En önde tarçın kabuğunun altında duran olmazsa olmazım yeşil çekirdeksi küme) KAKULE (Hint misvakı cennet tohumum önde duran yeşil keseler tane karabiber ve kimyon çekirdeği arasında) KARANFİL (en arkada siyah ve ucu toplu olan) TARÇIN (çubuk şeklinde ağaç kabuğu gibi olan)..Her yeni saatte birini gururla sunarım...

YILDIZ ANASON
Yıldız biçiminde meyvemsi bir tadı vardır yıldız anasonun.Mesela tadının anasonu andırması ve daha da ucuz olması sebebi ile yakından tanıdığımız SAMBUCA içkisinin yapımında kullanılır.Ayrıca eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılan yıldız anason yeni annelerimiz içinde süt artırıcı doğal bir kaynak.Ben bu şekli şahane baharatla bir davet için hazırladığımız yıldız anasonlu ve tarçınlı kabak tatlısının şerbetini hazırlarken tanışmıştım. O günden bugüne de en sevdiklerim arasındadır. Size ilk tanıştığım tarifi severek vermek isterim ki sizde kabak tatlısının farklı bir versiyonuyla tanışmış olur ve yıldızımı yakından tanımış olursunuz...

YILDIZ ANASONLU VE TARÇIN KABUKLU KABAK TATLISI- MASKÜLEN LEZZETLER
Malzemeler:
1 kilo kabak (soyulmuş)
500 gr şeker (2.5 su bardağı)
1/2 çay bardağı su
1-2 adet yıldız anason
3-4 adet karanfil
1 adet tarın çubuğu

YAPILIŞI:
Soyulmuş kabakları istediğimiz büyüklükte doğrağın ve derin bir tencereye yerleştirin.Üstüne şekeri ve suyu ve baharatları ekleyip orta ateşte üstü kapalı kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.Piştikten sonra bir fırın kabına alın ve soğuduktan sonra üstüne kaymak veya çırpılmış krema ile servis edin.

PÜF NOKTALAR:
Defalarca kabak tatlısı yapmışımdır ve en iyi sonucu her zaman çok sert olmayan kabaklardan aldığımı söyleyebilirim. Ben kabak tatlısının çok sulu ve şerbetli olmasını sevmediğimden bekletmek yerine hemen pişirmeyi tercih ederim ve verdiğim ölçüden fazla su eklemeyi tercih etmem. Zira kabaklar pişerken zaten oldukça su bırakacaktır.Tatlımızı oda sıcaklığında soğutup üstü delikli streçle kapladıktan sonra 2 gün tüketebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder