7 Şubat 2015 Cumartesi

AŞKINIZI ÇEŞNİLENDİRİN



TARÇIN
Tarçın sevmeyenler el kaldırmasın! Zaten ellerin arasından göremem. En sevdiklerim içinde de en sevdiğimdir Tarçın. İsmini sevdiğim çok şeye verebildiğim çocukluğumun,evimin sıcak kokusudur.En sevdiğim keklerde,en sevdiğim et yemeklerindedir o. Tanrı baharatıdır.Zengindir.Kokusunu duyduğunuzda algılarınız değişir ve pozitif yönde uyarılırsınız. Ve bir kurabiye gördüyseniz içine tarçın karışmış sabır en tanımadığınız duygudur size.Her türlü şifa kaynağıdır diğer baharatlar gibi aynı zamanda çünkü çayınıza veya sütünüze karışmışsa kan şekerini dengeleyen en iyi şeydir. Hem nefis bozduran hem terbiye ettiren nefis bir baharattır işte. Hislerimi bir kenara koyabilirsem bir iki de bilgi vermek isterim size bu güzel baharat hangi aileden gelir ve nedir diye.İnsanlık tarihinin en eski baharatlarındandır tarçın.Kuşaklar ötesi dünya mirası anlayacağınız. Kelime bize farsçadan geçmiş.Ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır.Kabukların iç içe kıvrılmasıyla çubuk tarçın elde edilir. Baharatıda bu kabukların kurutulup öğütülmesi ile…Kokusu kuvvetli ,keskin ve yakıcı,tatlımsıdır.Çoğu kişi tarafından tatlılarla kullanıldığı bilinse de kullanım alanı oldukça geniştir.Sütlü tatlılara,çikolatalı keklere,et yemeklerine,dolmalara,pilavlara vs… Tarçından bahsederken uzatmış olabilirim lakin mazur göreceğinize eminim.Bir de güzel tarifte yanında elbet…

TARÇINLI ÇITIR BİSKÜVİLER:
Pastane tariflerimin “ÇOĞU” Ankara Sheraton Hotel pastane bölümünün müthiş ötesi insanlar ekibinden ve staj yıllarından yadigardır,tarifler ve damak testi tecrübeyle sabittir. 
Malzemeler:
115 gr margarin(oda sıcaklığında)
1 yumurta
100 gr esmer şeker
70 gr fıstık ezmesi
60 gr un
Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik tuz
1 su bardağı müsli
60 gr kuru üzüm
60 gr ceviz içi (kıyılmış)
YAPILIŞI:
Malzemeler hazırsa fırını 180 derecede ısıtalım.
Margarini şekerle birlikte krema haline gelene kadar çırpalım.
Fıstık ezmesinin içine kabartma tozu,tarçın,tuz ve unu eleyelim ve karıştıralım.
Müsli ile de üzüm ve ceviz de ekleyip karıştıralım.
Önceden margarinle yağladığımız veya yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinin üzerine  2 tane tatlı kaşık yardımıyla yuvarlak halinde aralarında boşluklar olacak şekilde dizelim.
Yaklaşık 15 dk hafif esmerleşene kadar pişirelim.Fırından çıktığında direk tepsiden alıp fırının ızgarasının üstünde soğumaya bırakalım.


PÜF NOKTALAR:
Margarinle şekeri iyice çırpmanız çok önemlidir bu aşama doğru yapıldığında ürün çok güzel bir doku kazanır.Tepsi boyununa sığsın diye de birbirine çok yakın dizmeyelim çünkü zaten pişmemiş aşamada bile akışkan olan hamurumuz içeride kendini salıp tekrar toplaması için yer bırakmalıyız.Fırından çıkınca kurabiyeleri neden tepsiden alırız? Zaten ince olan bisküviler tepsi sıcaklığında pişmeye devam edip kurumasınlar diye. Bu her bisküvide ve kurabiyede önemli püf noktasıdır.Bir de tarifte yazan gramajlar önemlidir çünkü pastane işi tam bir kimya karışımıdır ve en iyi lezzetin gramajı her zaman tamı tamınadır.Eğer pastane ürünü seviyorsak çok uygun fiyatlara tartı sahibi olabiliriz.Çünkü hiçbir kek veya pasta sizin evde hazırlayacağınız taze karışımların zevkiyle eş değer tutulamaz!

Kendinizi bu kurabiye ile evinizi de enfes koku ile ödüllendirin.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder