ÇANAKKALE LOKUMU
Malzemeler:
HAMURU:
4 su bardağı un
1 su bardağı su
1 çay bardağı süt
Yarım paket yaş maya veya bir çorba kaşığı kuru maya
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
İÇ MALZEME:
1 kg ıspanak
2 adet orta boy soğan
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI:
- Süt,maya,tuz ve şekeri karıştırıp ılık bir yerde kabarması için bekleyelim.
- Unun ortasını havuz gibi açıp kabaran mayayı ve suyu katıp yoğuralım. Hamurun üzerini kapatıp 2 katına çıkana kadar bekleyelim.Bir yandan da soğanları yağda kavurduktan sonra yıkayıp doğradığımız ıspanakları da katıp 3-4 dk kavurun içinebiraz tuz ve karabiber ilave edelim.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizi yağladıktan sonra avucunuzun içinde açalım.Ortasına hazırladığınız harçtan koyup yuvarlak şekilde kapayalım.
- Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile dizin ve tepsi de 10 dk dinlendirelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp arzuya göre susam veya çörek otu serperek 175 derece fırında 30 dk kadar güzelce kızarana kadar pişirelim ve ılık olarak servis edelim.
PÜF NOKTALAR:
Hamurumuzun 2 katına çıkana kadar
kabarması çok önemlidir ve hazırladığımız harç soğuk olursa hamurumuz pişmeden
harekete geçmez. Resim de görüldüğü gibi birer parmak aralıklarla koyulduğunda
pişince bu şekli almaktadır.Harç olarak patates ve peynirli de düşünülebilir.. İster çocuklarımızın beslenme
çantasına istersek kahvaltı veya beş çaylarında… Çanakkaleye özgü bu kahvaltı
çöreği herkes tarafından çok sevilerek tüketilecek bir çeşittir.AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder