31 Ocak 2015 Cumartesi

Bayat Ekmeklerinizi Ziyan Etmeyin!

Bazen eve fazladan ekmek girmiş veya tüketilmemiş olabiliyor. Ekmeğin bayatlamış olması tüketilemeyeceği anlamına gelmiyor. İşte sizlere bayat ekmekleri nasıl değerlendirileceğne dair güzel tarfiler.
Bayat Ekmek Böreği

Malzemeler:

1 adet bayat ekmek
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ (eritilmiş)
Tuz,karabiber
ve peynir…

Yapılışı:
Bayat ekmeklerinizi ister dilim dilim ister küp şekilde doğrayın.Doğradığınız ekmekleri margarinle yağlanmış fırın kabına alın. Bir bardak sütle çırptığınız yumurtaya eritilmiş tereyağını,birer tutam  tuz karabiberi de ekleyin ve tekrar çırpın. Bu karışımı ekmeklerin hepsi güzelce ıslanacak şekilde üzerine dökün. Peynir olarak da ister beyaz peynir ister kaşar kullanabilirsiniz.Ve 180 derecelik fırında pişirin.Üstü güzelce kızardıktan ve peynirler eridikten sonra çıkarın ve servis edin.
Yumurtalı Ekmek:
3 adet yumurta
1-2 yemek kaşığı süt
1 çimdik tuz ve karabiber
Dilimli bayat ekmekler (8-9 dilim)
Kızartmak için ayçiçek yağı veya tereyağı

Yapılışı:
Yumurtaları,sütle ve baharatla birlikte 2-3 dk kabarana kadar çırpın. Ekmekleri yumurtalara batırıp her iki tarafını da ıslatın ve kızgın yağ da önce bir tarafını sonra diğer tarafını olmak üzere güzelce kızarana kadar pişirin ve fazla yağı çekmesi için havlu kağıt üzerine alın.
Püf Noktalar:
Ekmekleri kızartmaya yakın yumurtaya bulamanız tavsiyemdir. Zira ekmekler çok ıslandığında ağırlaşıp parçalanacaktır.

Bu iki tarifin dışında birkaç öneri daha varki en güzellerinden biri KRUTON EKMEK yapmaktır.Doğradığınız bayat ekmekleri bir fırın kabına alın ve üstüne hafif biçimde zeytin yağı,tuz ve kekik serperek 160 derece fırında zaman zaman karıştırarak kurutun.Daha sonra bu ekmekleri güzel bir kavanoza doldurun 1 haftaya kadar ömrü olan ekmekleri çorba da salata da kullanmak müthiş keyiflidir.
Veya…Ekmeklerinizi sadece doğrayarak fırında kurutun ve sonra da blendırdan geçirerek galeta unu elde etmiş olun.Daha sonra köfte harçlarında kullanmak için çok iyi fikirdir.

Veya…Dilim bayat ekmeklerinizi tereyağı ile güzelce yağlayıp üstüne peynirli bir harçla fırına verin veya sade yiyin.Her şekilde bayat ekmeklerden yararlanmanın yolu vardır ve sonuç hep çok lezzetli,muhteşemdi.Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder