29 Ocak 2015 Perşembe

KURU DOMATESLİ SALATA

Geçenler de memleketten gelen ve isteğim üzerine bu kış üçüncü kez bana kuru domates taşıyan annem dedi ki.. Evde yıllardır kuru domates var lakin kahvaltı da böyle bir fikir aklıma gelmedi. Hep evde durur dedi. :) Evet ege yöresinden gelseydi mutlaka bilirdi. Her yöre aynı malzemeyi farklı lezzetler için kullanıyor. Size bugünkü verdiğim tarif ister kahvaltı ister meze olsun isterseniz de yağ miktarını azaltın diyet salatanız olsun. Her şekilde mükemmel görünümlü sağlık deposudur. Zetinyağı ile birleşen kuru domatesin kadifemsi yapısı ve görünüşü bana tabakta hep güneşin doğuşunu ve bir yaz gününü hatırlatır. Masa da kendini ayrı bir yere koyar ve farkettirir. Ben bugün size bu şekilde anlattım. Siz isterseniz  malzemeler de değişiklik de yapabilirsiniz.Kuru domatesten kış gününün sulu yemekleri veya leziz kuru domatesli ekmekler veya kuru domatesli omletler...Saymakla bitmez. Hepsi sizlerin damak tadı ve yaratıcılığına kalmış. Aynı zaman da kimya bu! İyi damak tadları olan iyi kimyagerlerdir.( BİR ŞEF ATASÖZÜ) 




KURU DOMATESLİ SALATA

Malzemeler:

1 su bardağı veya 2 avuç kurutulmuş domates
1/2 çay bardağı ceviz
3 kaşık zeytinyağı
Birer tutam dereotu,nane ve maydanoz
1 diş sarımsak
Ve çekirdekleri çıkarılmış küçük yeşil zeytinler

Hazırlanışı:
Kuru domatesleri bir kasede üstüne geçecek kadar ılık su ile ıslayıp en az 10 dk yumuşayana kadar bekleyelim. (Bu işlemi akşamdan da soğuk su ile yapabilirsiniz.) Cevizlerimizi elde doğrayıp ufaltalım. Yeşilliklerimizi güzelce küçük küçük kıyalım.Ve zeytinlerimizi de çekirdeklerinden ayıralım. Bir köşe de yumuşamış olan domateslerimizi süzüp hafif suyunu sıkalım ve salatayı yapacağımız tabağa aldıktan sonra üstüne doğradığımız cevizleri,sarımsak rendesini,zeytinleri,yeşillikleri ve zeytinyağını ekleyelim. Bir güzel harmanladıktan sonra servis edelim.

Püf Noktalar:
Domateslerimizi küçük yemek istiyorsak bu işlemi ıslatmadan önce yapmak önemlidir. Lakin yumuşayan domateslerimizi kesmek sonradan daha zorlayıcı olacaktır.Domateslerin de suyunu sıkarsak salatamız sulu olmaz.Zira kuru salata yapıyoruz.Yanın da kızarmış ekmek paha biçilmezdir.Çok güzel bir buluşma olacak.Afiyet olsun...

Not : Kahvaltı gurusu tarafından gönderildi. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder