16 Mart 2015 Pazartesi

YASTIK DİYE YATILMAZ DA NE YAPILIR?- PUF BÖREĞİM.

     





Bu börek benim küçüklüğümden kalma bir araya gelmeyi en sevdiğimiz şekliydi. Akşam 5 çayında kim nerdeyse eve toplanmak için elinden geleni yapardı.Çünkü bilirlerdi ki sıcak yaz günlerinde karpuz,peynir,serin hafif bir salata ve yengemin puf börekleri tam saatinde balkonda 1 demlik çay ile hazır olurdu. Önce balkon yıkanırdı bir serinlik düşerdi balkona sonrada atardık sandalyeleri....Sonrası iyilik güzellik Cemal Süreyya'nın dediği gibi.










PUF BÖREKLER

Malzemeler:

1 yumurta
1 çay bardağı süt
1.5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çimdik şeker
2 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

Yumurtayı süt ile birlikte çırptıktan sonra tuz ve şekerini ekleyip yumuşak ama toparlanan bir hamur elde edene kadar 8-10 dk kadar yoğuralım. Hamurumuzu 15 dk kadar dinlendirdikten sonra tezgahta unla 2 cm kalınlığında açalım ve ister kare ister yuvarlak istersek üçgen şekiller keserek kızgın yağda kızartalım. Resimdeki gibi kabarıp altın rengini aldığında kevgir yardımıyla çıkartalım.

PÜF NOKTALAR:
Hamurumuz elimize yapışmayacak bir beze kıvamına geldiyse böreğin en önemli aşaması tamamdır. Tezgahta unla açtıktan sonra bıçakla da dilimleyebilir-siniz,kalıbınız yoksa da çay bardağı ile yuvarlak şekiller çıkarıp öyle yağa atarsınız. Böreklerde yumurta olduğundan çok çabuk kızaracaktır.
Resimdeki haliyle pudra şekerli de olur.Bu harika pofuduk çıtır böreklerin içine kızardıktan sonra nutella sıkıp sonra bir kabın içinde esmer şekerle harmanlayarak ikram etmeye de bayılırım.Yanında bir fincan kahveyle bütün günün yorgunluğunu atabilir ya da arkadaşınızla hayal dolu harika bir sohbette kendinizi bulabilirsiniz.Her tarzda size eşlik edebilecek bu güzel baloncuklar vazgeçilmeziniz olmaya adaydır.AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder