15 Mart 2015 Pazar

ÇOK BEĞENECEĞİNİZ KEK TARİFLERİ...

  Aslında ilkin paylaşmam gereken bir şey vardı ki ancak paylaşabiliyorum. Annelerimiz,teyzelerimiz,komşu ve akrabalarımız mutlaka çocuklarına ya da misafirlerine yapabileceği kek tarifleri ve poğaça tarifleri istiyorlar benden çoğunlukla. O nedenle bende yapmayı en çok sevdiğim 5 kek tarifimi bir yazımda paylaşıyorum. Zor olmayan, yapmaktan çok keyif alacağınız ve muhtemelen sorulara cevap olacak tarifler işte burada.....!

PORTAKALLI KEK (Kek mi desem?)

Malzemeler:

170 gr sade un (1+1.5 su bardağı)
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
115 gr tereyağı ya da margarin (1 paketin yarısından biraz daha az)
115 gr pudra şekeri
1 portakal kabuğu rendesi
2 yumurta (oda sıcaklığında)
3-4 çorba kaşığı süt

Şurubu için:

115 gr pudra şeker (1 bardaktan biraz daha az)
250 ml  taze sıkılmış portakal suyu (1.5 su bardağı)
3-4 adet portakal dilimi süslemek için

Yapılışı:


  • Fırını 165 derecede ısıtalım. 20 cmlik fırın kabının altına yağlı kağıt serip bu kağıdı yağlayalım.
  • Önce oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarini mikserde iyice çırpalım ve pudra şekerini ekleyip 1 adet limonun kabuklarını da rendeleyerek iyice tüy gibi olana kadar çırpalım. yumurtaları tek tek ekleyip çırpalım.
  • Sütü ekleyelim ve unu 2 kerede karışıma ekleyelim. (Unu kabartma tozu,vanilya ve bir çimdik tuz ile elemiş olmamız önemli)
  • Ve bir kaşık yardımıyla karışımımızı tepsimize aldıktan sonra ısıttığımız fırında 30-35 dk üstü iyice kızarıp kenarlarından ayrılana kadar pişirelim. (kürdan veya çöp şiş ile de kontrol edilebilir)
  • Bu arada şurup için portakal suyu ve şekeri erittikten sonra portakal dilimlerini ekleyelim ve 10 dk kadar pişirdikten sonra şurubu soğumaya bırakalım. Kekimiz fırından çıkınca bir çöp şişler kekte delikler oluşturalım soğuk olan şurubu sıcak kekimizin üstüne dökelim.Başta şurup çok görünecektir lakin hepsini emecektir kekimiz. Tamamen soğuyunca da tepsiden çıkarıp güzelce dilimleyelim ve portakal silimleri ile süsleyelim.


PÜF NOKTALAR:

Her seferinde söylemiş olmayı ihmal etmiyorum ki margarininiz oda sıcaklığında olursa kekimizden istediğimiz sonuçları alabiliriz aksi takdirde bize zorluk çıkaracaktır ve dokusu istediğimiz gibi olmayacaktır. Keklerde aşama aşama ilerlemek içine hava katmak ve kabarık bir kek elde etmek açısından önemlidir. Ben  yarım limon yarım portakal kabuğu şeklinde eklemeyi tercih ediyorum. Siz de böyle yaparak lezzeti keskinleştirip hissinizle narenciye bahçesinde güzel bir gezinti yapabilirsiniz. :) Muhteşem bir kektir ve gerçekten yapımı kolay ayrıca etkileyicidir. Şiddetle tavsiye ederim. Tüm sorularınızı mesaj bölümüme bıraktığınızda cevaplanacağından emin olabilirsiniz. Afiyet olsun.

ELMALI KEK (Sultani)

Malzemeler:

3-4 adet orta boy elma
175 ml sıvıyağ (1 su bardağı)
225 gr p. şekeri (1 su bard.+1 su bardağından daha az )
2 yumurta
210 gr un (1 su bardağı tepeleme)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı vanilya esansı
60 gr doğranmış ceviz(1 çay bardağından biraz daha az)
80 gr kuru üzüm (1 çay bardağı)
Ve üzerine serpmek için pudra şeker

Yapılışı:


  • Fırını 170 derecede ısıtalım. Elmaları ister rendelebilirsiniz istersenizde 4 parçayabölüp ince ince dilimleyebilirsiniz.
  • Mikserde yağ ve şekeri birlikte çırpalım. Yumurtaları ekleyip karışım krema haline gelene kadar tekrar çırpalım.
  • Un,tuz,k.tozu,tarçını ve vanilyayı birlikte eleyelim ve yumurtalı karışımla birleştirelim. Enson kuru üzüm,elma ve cevizleri de karışıma katarak karıştıralım.
  • Tepsiye boşaltalım. Neredeyse 30-40 saat pişecek olan kekimize dokunduğumuzda tekrar düzelecek kıvama gelene kadar pişirelim. 15-20 dk soğuduktan sonra tel ızgaranın üstüne alıp dinlendirdikten sonra p. şekeri ile servis yapın.


PÜF NOKTALAR:

Kuru üzümleri keki yapmadan soğuk suya 5-10 dk bekletmeniz yeterli oalcaktır.Sonra iyice süzelim.Elma, ceviz ve tarçınla nerede buluşursa buluşsun kendini damaklara kazıyacaktır. Artık kek yapımına elimiz alışmaya başladığına göre sizin için bu keki severek pişirmesi zor olmayacaktır. Afiyet olsun.


LİMONLU VE SUSAMLI KEK: (Bi kek mi yapsak?)

Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz
1 limon kabuğu rendesi
Üstüne serpmek için susam

Yapılışı:

Fırınınızı 160 derecede ısıtın.Yumurta,şeker ve üstüne rendelediğiniz limon kabuğunu krema haline gelene kadar çırpın ve ardından süt ve yağı ekleyin.Ve diğer bir tarafta unu,tuzu,kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eleyin.Ve sıvı olan karışıma unlu karışımı 3 seferde yedirin. Ve önceden margarinle yağlayıp unladığınız kek kalıbına dökün ve en son üstünü bol susamla süsleyin. 30-35 dk üstü esmerleşene kadar pişirin ve tepside soğumaya bırakın. soğuduktan sonra ters çevirip tezgahınıza çıakrın ve dikdörtgenler halinde dilimleyin.Herkesin bildiği çok basit olan bu kekteki püf noktalimon kabuğunun şeker ve ymurta çırpım esnasında eklenmesidir. Susamdaki o çıtır lezzet umuşacık kekinizde harika duracaktır. Afiyet olsun. :)

HAVUÇLU TARÇINLI KEK (Filmlere konu olanından)

Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı (tepeleme) şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı un (tepeleme)
1 paket karbonat
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
2 adet orta boy havuç
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar (arzuya bağlı)
2-3 adet iyice dövülmüş karanfil
1 çay kaşığı rende zencefil (arzuya bağlı)
 Üstüne serpmek için pudra şeker

Yapılışı:


  • Fırını 160 derecede ısıtalım.Yumurta ve şekerleri  köpürene kadar çırpalım. Süt ve yağı ilave edip tekrar çırpmaya devam edelim.Havuç ve zencefili rendeleyelim ve ilave edelim.
  • Başka bir tarafta un,karbonat,tuz,tarçını birlikte karıştırma kasemize eleyelim. Sıvı karışıma unlu karışımı yavaş yavaş yedirelim ve en son cevizi ekleyip karıştırdıktan sonra yağlayıp unladığımız uzun bir kek kalıbına veya yuvarlak kek kalıbımıza dökelim.45-50 dk pişirdikten sonra kekimizi kontrol ederek çıkaralım. Eğer dokunduğumuzda yumuşaklık kaybolmuşsa kekimiz tamamdır. Soğuduğu zaman kalıbından çıkarıp pudra şekerini serptikten sonra güzelce dilimleyelim. AFİYET OLSUN.


PÜF NOKTALAR:
Bu kekimizdeki en önemli püf nokta kekimimize ilave ettiğimiz karbonattır. Karbonat kabartma tozuna göre daha yavaş sonuç vereceğinden o nedenle sabırlı olmak ve düşük ısı kuralına uymak önemlidir. Karbonat asitli karışımlarda tepkime verdiğinden kekte yavaş sonuç alırsınız. Kabartma tozunda hem karbonat hem asit olduğundan çabuk tepki vermektedir.  Ben karbonatı havuçlu kekte kullanmayı seviyorum. Daha elastik ve daha nemli bir yapı havuçlu kekte yerken çok keyif aldığım bir durumdur. Siz dilerseniz  karanfil yernibahar vs. eklemeyebilirsiniz.Öyle de olacaktır. Lakin en sevdiğim zenginlik havuçlu kekteki karışımdır. Afiyet olsun. NOT: Eğer evinizde karbonat yoksa kabartma tozu da elbette olur.Fırını 5 derece daha yüksek tutabilirsiniz.

İKİ RENK KEK (Beslenme çantamda en sevdiğimdi.)

Malzemeler:

3 tane yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı soda
3 su bardağı un
2 çorba kaşığı tepeleme kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi

Yapılışı:

Fırını 170 derecede ısıtalım. Yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırptıktan sonra limon kabuğu rendesi,vanilya,soda ve yağımızı ilave edelim. Elediğimiz un ve kabartma tozumuzu ekledikten sonra mikserde 3-4 dk kadar çırpalım ve yağlayıp unladığımız kalıbımıza karışımın yarısını dökelim. Kalan karışımımıza da kakaoyu ilave edip iyice çırpalım ve sade karışımın üstüne dökelim. Bir bıçağın ucu yardımıyla hafif karıştırabiliriz. Ve 30 dk kadar pişirdikten sonra soğuması için bekleyelim ve sonrasında servis edelim. Afiyet olsun. NOT: Bu karışımda da bir püf nokta yoktur. Hepimizin bildiği oldukça basit ve keyifli bir kek karışımıdır.

Bir şey eksik bir şey fazla...Gramı ya tutmazsa... Size önerim bir şey yaparken büyük bir aşkla malzemeleri katın ve emin olun. Bazen her şeyi tam yaptım dersiniz lakin içinde endişe ve korku vardır.Sonuçta olmaz.... Sevin ve keyf alın... DAMAĞINIZDAN LEZZET,ELİNİZDEN MARİFET EKSİK OLMASIN....






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder