14 Ocak 2015 Çarşamba

MERSİN USULÜ SIKMA,KATMER (YÖRÜK LEZZETLERİ)

SIKMA
Malzemeler:
Kahvaltı yazımdaki bazlama hamuru ile aynıdır.

Yapılışı:

Bezelerimiz bu defa bazlamadakinden biraz daha küçük olmalı. Yani belki avucumuz kapanmalı. Pişireceğimiz tavamızın boyutuna göre de değişebilir tabii ki bu beze. Bezelerimizi bu sefer yağ koymadan merdane yardımıyla yine hafif unlayarak yuvarlak şekilde yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açıyoruz ve tavada pişiriyoruz. Tavadan aldıktan sonra üstüne kalıp yağ veya tereyağ sürüp ve hangi iç malzemeden hazırladıysak ilave ediyoruz ve dürüm şeklinde sarıyoruz.


İç Malzeme:
Tulum peyniri
Domates
Soğan
(Soğanı ve domatesi küçük kıyıp peynirle harmanlayalım)

PÜF NOKTALAR;
Eğer her şey doğru gittiyse hamurumuz tavada lavaş gibi kabarabilmeli yani 2 hamur arası hava dolmalı.Ve ateşimiz yine orta veya kısığa doğru olmalı ki hamurumuz rahat pişmeli. İç malzeme olarak ben yukarıda yazdığım gibi tercih ettim lakin siz bunu patates içli veya ıspanak içli de sarabilirsiniz.yaratıcılığınıza kalmış.İster kahvaltı da çay ile ister ara öğünde bol köpüklü bir ayran ve söğüş salata ile muhteşem olur.Mersin ve Adana yöresinin literatürlük lezzetidir. AFİYET OLSUN.


KATMER (YARIMCA, DÖNDERME...)


YAPILIŞ:
Hazırdaki sıkma da ve bazlama da kullandığımız hamur ile aynıdır. Ekşi hamur ile lezzetli olur.Bunun farkı da hamuru sıkma kalınlığında açtıktan sonra yuvarlağın yarım daire olan kısmına malzeme eklenir ve lezzeti arttırmak için birkaç parça tereyağı (çay kaşığı kadar) eklenir.ve boş olan ile hamur kapatılır. İster tava da ister sac da pişirilir.

PÜF NOKTALAR:
Sadece katmer yapacaksanız ununuza yarı yarıya tam buğday unu eklemenizi öneririm. İç olarak istediğiniz içi ekleyebilirsiniz.Önemli olan katmerimizin kuru ve lezzetsiz olmamasıdır yani tereyağ ekleyelim içine. Ve piştikten sonra da dışını tereyağlamak ve bir kaç dakika yemeden dinlendirmek lezzeti 10 katına çıkarır.Fotoğraf bizzat köy soframızdandır.Malatya köylerindeki misafirliklerinizde rastlayacağınız ilk şey. Hele de yaz günü ise. AFİYET OLSUN :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder